Sosyal Medya

22nd Kasım, 2014 | by Ozan İlginoğlu

0

“3’ncü Dünya Savaşı” sosyal medyadan mı çıkacak?

ucuncu_dunya_savasi_ozanilginoglu (3)İmajlar ve algılar çağındayız. Sen karşındakini nasıl algılıyorsan o da seni aynı şekilde algılamıyor. Eğer imajını yönetemezsen iletişim çağında iletişimeyerek, kaybedenlerin tarafında yer alıyorsun.

Hatırla 1991 yılındaki meşhur “Körfez Savaşını” aklında neler kaldı, hangi fotoğraflar canlanıyor. Gecenin zifiri karanlığında havada uçuşan izli mermiler ve sesler… Peki başka?CNN üzerinden tüm dünya ilk canlı yayın savaşını izlediğinden bu yana çok yol aldı dünya!

Yine çok sevdiğim özellikle iletişim öğrencilerinin mutlaka izlemesi gereken filmlerden biri olan “Wag the Dog” (Başkanın Adamları) filmi algı yönetimi ve sözde “1991 Körfez” savaşına izleyicinin şüphe ile yaklaşması gerektiğini söylemeye çalışır. Muhteşem 2 oyuncu Robert De Niro ve Dustin Hoffman’ın başrollerini paylaştığı film, Başkanlık seçimleri arefesinde bir Holywood yönetmeninden kurgusal olarak savaş yaratması istenir vb.

Teknoloji hızlıca ilerliyor, sadece sivil toplum örgütleri değil, terör grupları da interneti özellikle de sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. Çoğu zaman bilgi kirliliği yaratarak kamuoyu yönlendirilmeye çalışılırken aynı zamanda taraftar da toplanılıyor.

ucuncu_dunya_savasi_ozanilginoglu (2)İnterneti en eski ve profesyonel şekilde ilk kullanan terör örgütü El Kaide oldu. Bir ara Bin Laden ailemizin bir üyesi olmuştu! Her akşam dünyaya haber kanallarından ültimatom veriyor. İnternet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden bombalama eylemlerini çektikleri videoları yayınlıyorlardı. Biz onların gözlerinden olay doğrudur diyorduk! Peki öyle miydi?

Bir gün Bin Laden öldü dediler… Nasıl mı öğrendik? CNN haberleri ve videolar sayesinde yapılan operasyon tüm dünyaya yayıldı. Biz de evet öldü artık dedik! Hani yer altı yapılanması olan küçük hücrelere sahip terör örgütü kayboldu gitti!

Ve Irak savaşı işgali sonunda yine bir video ile IŞİD ile tanıştık. Hatta Twitter üzerinden Türkçe olarak IŞİD takipçilerini bile bilgilendirmeye başladı! Göz dağı verebilmek için insanları boğazlayıp Youtube koydular. Biz de izledik, izliyoruz da…

Yine bu olaylar silsilesinde Suriye’de bir çocuğun kahramanlık videosu dönmeye başladı tüm dünyada… Kahramandı o, çatışmada küçük kardeşini kurtarıyordu! Bir kaç gün sonra düzmece bir film sahnesi olduğu ortaya çıktı. Ama o 3 gün her şey doğruydu kimsenin şüphesi yoktu!
İşte o video:

Radikal internet sitesindeki o haber için tıklayın…

1. Dünya Savaşı’nın çıkışı hep Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Franz Ferdinand’ın, 28 Haziran 1914 günü Saraybosna’yı ziyaretinde bir Sırp Milliyetçisi olan Gavrilo Princip tarafından öldürülmesiyle başladı diye anlatılır. O zaman bir şeyler anlatılırdı! Şimdi ise bir şeyler çekilir, kurgulanır ve sosyal medyada yayınlanır!

Bu kadar olay ve yaşanılanlardan sonra bende kafamda sanal bir senaryo geliştirdim. Bir ülke bir gece yarısı isterse 3.Dünya Savaşı’nı kurgulayabilir ve sabahına tüm dünya kendini ateş çemberinde bulabilir. Gerçekleri dünya halkları anlayana kadar en az 3 gün geçer olan olur, medeniyetin falı fallanır!

Eğer aynı hızda bilgi kirlenmesi artmaya devam ederse, son dünya savaşının internetten çıkması beni şaşırtmaz. Ama insanların vereceği tepkilere kesinlikle şaşıracağıma eminim. Ve bizim internet üzerindeki sosyal imajlarımız bu dünyada ilk savaşacak olandır. Cepheler, saflar belirginleşirken belkide dünyada ilk kez kadınlar ve erkekler eşitlenip, eşit şartlarda savaşmak zorunda kalacaklar!

Kiminiz beni biraz komplocu bulacak biliyorum, belki de şom ağızlıkla suçlayacak… Ama ne yazık ki görünen köy kılavuz istemiyor!

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com