Sosyal Medya

26th Kasım, 2014 | by Ozan İlginoğlu

0

Yorum pazarlamacılığı ile ne hedefleniyor?

ozanilginoglu-comAkademik bir başlık gibi görünüyor değil mi yazının girişi, oysa ki öyle değil, hatta yanından bile geçmiyor. Olsun ama bilgi birikiminin yabancı kelimelere, karışık cümlelere indirgendiği günümüzde dikkat çekmenin yollarından biri belki de yorum pazarlamacılığı!

Konu çok basit ama sonucu konusunda biraz kafa yormaya karar verdim. Sosyal medya da söz söylemenin bir çok yolu var. Bu yollardan bazıları, Twitter, Facebook, Instagram, Linkedin vb. Bu sitelerde açacağın hesaplarla yeni insanları takip edebilir, onlara yorum yapabilir hatta bir şeyler satabilirsiniz? Dur bir dakika bir şey satmak mı?

Ama nasıl?

Öncelikle satış dediğimde göz bebeğinizde oluşan dolar işaretini silelim ve günümüzde artık parodilere bile konu olmuş olaya değinelim. Hani başlıktaki “yorum pazarlamacılığı” meselesine!

Özellikle çok takipçisi olan ünlülerin, markaların sosyal medya hesaplarında yapılan yorumları okuyorsunuzdur. Örneğin “hiç bu dondurmamızı yediniz mi?” sorusuna altına binlerce insan yedik, yemedik vb. yorum yaparken birileri çıkıp ” en iyi dondurma hüsam ustada yenir” deyip, adresini yazıyor ve spam reklam yapıyor. Buraya kadar bence normal ama acaba bu mesajı yazanlar ne kadar bu işi maddiyata döküyor. Bu mesajı tıklayıp “hüsam dondurması” siparişi veren kaç kişidir?

Eğer bu sistem işe yaramasa bir insan ya da bir bilgisayar programcığı neden manyak gibi sürekli yorum yapar?

Diğer bir kazancı da gizli reklam diye tanımlayabilir miyiz? Yani binlerce insanın yorum yaptığı bir sayfanın altından yüzlerce kişi merak etse tıklasa siteye giriş artacaktır. Yani kısa vadede satıştan ziyade tıklama sayısının artışı… Ama günümüzde bir siteye tıklayan insan kadar, sitede geçirilen süre ve alınan geri dönüşler daha önemli hale gelmiştir. Bu hatayı geçtiğimiz yıla kadar bir çok büyük marka yapıyordu. Milyonları olan sosyal medya hesaplarında binlerce hareket ancak oluyor, nicelikten başka bir şey ellerine geçmiyordu. Bakınız Sosyal medyada nicelik mi, nitelik mi? yazımız…

“Yorum pazarlamacılığı” olarak nitelediğim bu yarı amatör yarı profesyonel iş gelecekte bize neler gösterecek bilmiyorum ama spam kategorisinde değerlendirirken sanki gözümüzden bazı şeyleri kaçırıyoruz?

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com