Reklam/Pazarlama

1st Aralık, 2014 | by Ozan İlginoğlu

0

Carl Ally’i (Korkunç Türk) biraz tanıyalım mı?

carl_ally_ozanilginoglu_com

Carl Ally

1900’lü yıllardan başlayarak 1980’li yıllara kadar geçen süre içerisinde reklam dünyası ABD’de bir çok yıldız yarattı. Bu sektöre ilgi duyan ve çalışan birçok insan bu isimlerin çoğunu biliyor. Geçtiğimiz hafta sonu babil.com üzerinden uygun fiyata birçok kitap siparişi verdim. 2 gün içerisinde elimde olan kitaplardan “Gerçek Mad Men” adlı kitabı hafta sonu bir çırpıda okudum. 

Kitap efsane olmuş reklam kampanyalarından tutun da, o kampanyaları yaratanların hikayelerine kadar bir çok anekdotu içinde barındırıyor. Bu kadar efsane kadro içerisinde kendime en yakın bulduğum ismi konu almak istedim bu yazıda.

Carl Ally’nin çok ilginç bir hayatı var. Yaptığı işler, yaklaşım tarzı hayatını okumadan önce ben de olsam kesin böyle yapardım dediğim cinsttendi. Ama daha ilginç olanı genlerinde Türklük olmasıydı!

Cal Ally reklam sektöründe (Korkunç Türk) olarak anılıyordu, kendisi de bu yakıştırmayı çok seviyordu. Amerika’da yaşayan İtalyan bir anne ve Türk babanın çocuğu olarak 1924 yılında Detroit’te dünyaya gelmişti. 2.Dünya Savaşı ve Kore Savaşı’nda pilot olarak vazife yapmıştı. Yaptığı çalışmalarda dolaylı anlatımı sevmez doğrudan sonuca odaklanılmasını isterdi. Dolaylı işlere kullandığı sözü “Çok fazla ön sevişme var ama hiç seks yok”tur olurdu.

carl_ally_hertz_ozanilginoglu_com (2)Yine reklam dahilerinden biri olan George Lois onunla tanıştıktan sonra şöyle demiştir. “Onu sevdiğime inanamıyorum. Ben Yunanım ve o Türk!”

Reklamcılık tarihinde doğrudan mukayeseli ilk reklamcılığı, Carl Ally yapmıştı. O güne kadar görülmemiş bir şeydi bu…

Ama onun dönüm noktası olan işi, araç kiralama şirketi Hertz ile çalışmaya başlamasıyla ortaya çıkmıştır. Sektöründe 1. sırada olan Hertz, rakibi Avis’in reklam kampanyaları yüzünden zor durumdaydı. Avis’in reklamları yine Amerikan reklam tarihine geçmiş bir çalışmaydı. “Biz sektöründe ikinciyiz ama çok çalışıyoruz”…

Hani geçtiğimiz yıllarda birçok hava yolu şirketinin “ikinciyiz” çalışmalarının özü bu çalışmadır. Unutulan bir şey vardı, Avis pazar payını bu kampanya ile artırırken Carl Ally onu kendi silahıyla vurmaya karar verdi. Bu yapılacak kampanya o kadar başarılı oldu ki Avis’in el değiştirmesine, müdürünün istifasına kadar giden bir süreci başlattı.

carl_ally_hertz_ozanilginoglu_com (1)Carl Ally, Hertz ile yapılan toplantıda sadece şunu söyledi. Yıllardır rakibiniz Avis siz para vermeden sizin reklamlarınızı yapıyor farkındasınız değil mi? Sürekli ikinci olduklarını vurguluyorlar… Bu durumda Hertz’in birinci olduğunu zaten onlar kabul etmiş, siz de kabul edin!

Yanda da gördüğünüz iki çalışmayı yaptılar ve kaybedilen pazar geri kazanıldığı gibi pazarlarını daha da büyüttüler…

Ayrıca özel hayatı da çılgınca olan bu adam, çapkınlığı ile tanınıyordu. Hatta daha sonra kurduğu reklam ajansında 4 gün çalışılıyor, 3 gün tatil yapılıyordu. Yalnız önemli ayrıntı bu çalışılan 4 günde çoğu zaman 20 saatten aşağı çalışılmıyordu vb.

Daha fazla ayrıntı öğrenmek isteyenler bu kitabı alabilir…

 

 

 

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com