Reklam/Pazarlama

12th Aralık, 2014 | by Ozan İlginoğlu

0

“Stoklar tükendi” efsanesi…

HandshakeBir şeyi satmaya çalışmak bu zamanda çok zor. Hem rakipler fazla, hem fiyat rekabeti çok yüksek bir de alıcının dikkatini çekmek bu devirde belki de en zoru. Hadi dikkatini çektin, almaya ikna etmek için sürekli takla atmak zorundasın. Ah şu stokların gözü kör olsun…

İlk süpermarketler ve AVM’ler açıldığında orada olan markalar çok “cool” takılıyorlardı. Süper bir sessizlik ve içeride yabancı müzikler vb. Ama ne olduysa son yıllarda onlar da değişti, değişmek zorunda kaldı! Artık AVM’lerde mağaza önlerinde “indirime gel” diye bağıranlar mı dersin, büyük süpermarketlerde “kaşarda süper indirim” mi dersin bir çığırtkanlık yarışı başladı. İşin ilgin olanı bir kaç kez kulak misafir oldum bu çığırtkanlara, neredeyse satışlarda yüzde 30 ile 40 artış olmuş. Yani biz seviyoruz bağıranı, çağıranı…

Böyle ikna edilmek genlerimizde mi ne var! Sonuca bakılırsa firmalar bu durumdan memnun.

Bir de son 3-4 yıla damgasını vuran pazarlama harikası bir cümlemiz var. “Stoklar tükendi”

Anlıyorum bu çalışma şeklini, satın almayı düşünüp sürekli öteleyen tüketiciyi harekete geçirmek için yazılmış. Ama birader bu stoktaki ürün hiç mi bitmez! Ya da son 50 ürün 5 ay da hiç mi satılamaz!

Bir ara “kapatıyoruz” ve “zararına satış” gerçek mağazalarda trend pazarlama taktiğiydi. O mağazalar 3 yıl boyunca hep zararına sattı ve kapanamadılar! Şimdi sanal mağazalarımızın yeni trendi “stoklar tükendi” oldu. “Kış lastiklerinde stoklar tükendi”, tamam o zaman başka bir yere bakayım. Yok yok sen bir almayı denesene aaa, daha tükenmemiş son çift benim oldu!

Ah sazanım benim kış bitene kadar o stoklar tükenmeyecek canını sıkma sen!

Tüketiciyi aldatmak, azcık salak yerine koymak kısa vadede size para olarak dönebilir, belki satışlarını tavan yaptırabilir. Ama ya sonrası ne olacak!

Yeni bir planın var mı? Olmadı bir pazarlama dahisi cümle daha bulursun belki de!

Yersek!

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com