Medya

14th Ocak, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

İtiraf ediyorum bugün ben de “Cumhuriyet” gazetesi aldım!

cumhuriyet-gazetesi-Charlie-Hebdo-ozanilginoglu (2)Yeni Türkiye’de başlıktaki cümleyi yazarken bile utandım. Artık fark etmiyoruz düne kadar sıradan olan davranışlar bizim için önemli hale geliyor. Zaten sistem önce insanı değiştirir, sonra insan sistemi değiştirir. Bu döngü kırılmadığı sürece her geçen süre geriye götürür bizleri.

Klasik bir söylem olan “Bir kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter” ile test ediliyoruz. MalumCharlie Hebdo mizah dergisi saldırısı sonrası tüm dünya ayağa kalktı. Her şeyde olduğu gibi bir kısım üzüldü, bir kısım çok ama çok sevindi! O dergi Fransa’da bugün 3 milyon tiraj ile güne başladı, sosyal medya üzerinden gelen mesajlara göre dergi kalmamış. Ve Türkçe dahil 6 dilde basıldı dergi.

Terör saldırısı

Neden Türkçe basıldığının cevabı aslında, terör saldırısı ile bağlantılı olduğu düşünülen kadının Türkiye’ye girerken yakalanmasında yatıyor.

Ve tüm dünyada bir çok gazetenin yaptığı gibi ülkemizde de bazı gazeteler kapağı, yayınlanan dergiden bazı bölümleri yayınlamak istedi ama işler yine karıştı. Radikal gazetesinden Ezgi Başaran’ın bugünkü yazısının son bölümünde dediği gibi:

“Dün Radikal editörleri olarak oturduk kalktık, Charlie Hebdo’nun son kapağını basamadık. Bu ukdeyi sizinle paylaşmak isterim, ikilemimizi bilin isterim. Haberini yaptık ama kapağı basamadık. Neden? &Çünkü Batı basını kapaktaki sarıklı adam karikatürünü Hz. Muhammed olarak yorumlamıştı. ‘Bizce değil’ ya da ‘Nereden belli onun Hz. Muhammed olduğu’ ya da en doğrusu, ‘Hz. Muhammed olsa ne olur’ diyemedik. Kapağı basamadık. Dünya hali işte bu.”

Özrgürlükler

Cumhuriyet Gazetesi ise dergi içerisinden seçme 4 sayfayı, gazeteye bastı. Ama gece 00.00’dan beri polis ablukasındalar. Tüm dünya olan biteni idrak etmeye çalışırken biz daha olayın en başında dönüp duruyoruz. Gazete içerisindeki bazı köşe yazarları ise derginin kapağını köşe yazılarına taşımışlar. Asıl yargılama burada başlıyor.

500 yıl önce alimlerin din konusunda tartıştıkları konuları, bugün konuşamıyorsak bu hata hepimizin. Evet özgürlükler bir başkasını engellememeli, onu incitmemeli hem fikiriz ama herkes yaptığından sorumludur. Senin de dinen yargılamaya hakkın yok…

İşte sırf bu yüzden hiç okuyucusu olmadığım, takip etmediğim bir gazeteyi bugün aldım. Yapmayın, etmeyin, eylemeyin…

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com