Sosyal Medya

10th Mart, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

2015 genel seçimlerine dijital kampanyalar damga vuracak

I LikeBaşlıktaki öngörü öncelikle dilek, sonra da aslında bir beklentinin dile getirilmesidir. Özellikle milletvekili aday adayı süreci Nisan ayı ile birlikte sonra erecek ve partilerin resmi kampanyaları başlayacak. Hem AKP hem de CHP’nin mevcut bütçelerinin neredeyse yüze 40 – yüzde 60 arası dijital kampanyalara kaydıracakları yetkililerin  konuşmalarından anlaşılıyor. Aslında bunun en önemli sebebi, Amerikan Başkanı Obama’nın seçim kazanırken bu strateji kullanmasının dışında, her yıl Cumhurbaşkanının açıklamasının aksine gençleşen nüfusumuz. Gençlere ulaşmanın en stratejik yeri sosyal medya hesapları…

Hedef kitle 2015

İşte bu nokta ile Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen siyasal iletişim uzmanları, seçim kazandıran iletişim stratejilerini pazarlama dünyasının temsilcileriyle “HEDEF KİTLE” (#hedefkitle2015) konferansında paylaştı. Element Strateji Yönetimi ve Danışmanlık tarafından düzenlenen konferansta, başta ABD Başkanı Barack Obama’nın dijital kampanya ve ulusal saha direktörleri olmak üzere, siyasal iletişim alanında uzman birçok yerli ve uluslararası uzman konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikte, seçim kampanyalarında kullanılan iletişim yöntemlerinin incelikleri, hedef kitleyi bulma; doğru mesajları üretme ve hedef kitleye doğru kanaldan ulaşma yaklaşımları seçim kampanyalarının ve siyasal iletişim dünyasının efsane isimleri tarafından enine boyuna masaya yatırıldı.
Bu konferansa uyduramadığım takvimim nedeniyle katılamadım ama teknolojinin nimetlerinden yararlanarak gerek Twitter üzerinden, gerekse konferansa katılan kişilerin sosyal medya hesaplarından takip etmeye çalıştım. Ayrıca “Marjinal Porter Novelli”den, Firuze Nasır’ın gönderdiği bülten de bu yazının ana temeli oldu.

hedefkitle2015-ozanilginoglu (2)İyi bir mesaj, “karşılaştırmalı ifade”, “vizyon”, “değerler” ve “gerçek sorunlar”ı ifade etmelidir

Rick Ridder, siyasal iletişimde iyi olarak tanımlanan mesajların, ticari dünyadaki mesajlardan farklı, yönlendirici, soruna odaklı ve doğrudan gerçeklerle bağlantılı olması gerektiğinin altını çizdi. Adayların ürettikleri mesajlarda kim olduklarını ve ne için mücadele ettiklerini çok açık şekilde ifade etmeleri gerektiğini belirten Ridder, söylenenler ne olursa olsun, hedef kitlenin aday hakkında düşüneceklerinin farklı olabileceğine dikkat çekti. Sloganların verilmek istenen mesajlar anlamına gelmediğinin altını çizen Ridder, sloganı “Verilmek istenen mesajın elverişli boyutlarını vurgulayan kısa bir cümle ya da ifade” olarak tanımladı.

İyi bir mesaj oluşturmakta kilit önem taşıyan dört unsuru “karşılaştırmalı ifade”, “vizyon”, “değerler” ve “gerçek sorunlar” olarak ifade eden Ridder, hedef kitleye özellikle onlar açısından önem ve anlam taşıyan konulardan bahsetmek gerektiğinin altını çizdi.

“Hedef kitleyi laf bombardımanına tutmayın, net olun”

Joannie Braden ise “mesaj” kavramının çoğunlukla slogan, strateji ve misyon gibi kavramlarla karıştırıldığına dikkat çekti. Mesajın biyografi, aday geçmişi, yargı, misyon ya da slogan olmadığını ifade eden Braden, “Mesaj, kitleleri ikna etmek için kullanılan, dürüst bilgilerin bir parçasıdır” dedi. Braden, “Mesaj sizin ne için mücadele ettiğinizi gösterir. Hedef kitlenize ev hayvanlarından ekonomiye kadar her konuda mesaj verebilirsiniz. Bunu yaparken insanları sözcük bombardımanına tutmamalısınız.

Bırakın mesajınızın içerisinden kendilerine anlam katacak temaları kendileri seçsinler. Tüm kavramları açıklamaya çalışırsanız, sözcükler arasında boğulmuş olursunuz” ifadelerini kullandı. Dürüstlüğe vurgu yapan Braden, “Her zaman için dürüst bir siyasetçi olduğunuzu söyleyin. Çünkü dürüstlük, güç ile birlikte en çok tercih edilen özelliklerden biridir” dedi.

“2015 dijital seçim yılı olacak”

7 Haziran’daki genel seçimlere yaklaşık 4 aydır hazırlandıklarını aktaran Arter Ajans Siyasal İletişim Danışmanı Gökhan Yücel, tüm seçim kampanyalarında pozitif temalar üzerine yoğunlaştıklarının altını çizdi. “Bizim için seçmenle kurulan duygusal bağ çok önemli” diyen Yücel, “Sloganlar ikna eder, tasarımlar heyecan verir, stratejiler esir alır” diyerek son 12 yılda AKP’nin seçim kampanyalarına hakim olan stratejiyi özetledi. Dijital mecranın yükselişine dikkat çeken Gökhan Yücel, 2015 genel seçim kampanyasında kaynak ve çabalarının yaklaşık %40’ını bu mecraya ayıracaklarını açıkladı. Dikkat ettikleri en önemli hususlardan birinin AKP’nin kurumsal kimliğinin dışına çıkmayan kampanyalar yapmak olduğunun altını çizen Gökhan Yücel, her zaman “sade” bir yaklaşım gösterdiklerini ve hedef kitlenin dilini, isteklerini ve gelecek vurgusunu hiçbir zaman elden bırakmadıklarını söyledi. Yücel, 2015’in “dijital seçim” yılı olacağını sözlerine ekledi.

hedefkitle2015-ozanilginoglu (3)“İyi bir iletişim yakalamak için yapmanız gereken üç şey var”

ABD Başkanı Barack Obama’nın 2012 Başkanlık Seçimlerinde Dijital Kampanya Direktörü olarak görev yapan Teddy Goff, 90 milyon doların üzerinde bağış, 1 milyondan fazla seçmen kaydı, 45 milyon Facebook takipçisi ve 33 milyon Twitter takipçisi toplanılmasını sağlayan ekibi yönetmişti. “Yaptığımız iş, 19 ay sonra işlerine son vereceği kesin olan milyar dolarlık bir girişim kurmak gibiydi” diyen Teddy Goff, 2012 dönemindeki stratejilerini, ilham ve bilgi veren bir kampanya üzerine kurduklarını ifade etti.

Teddy Goff, “Doğru içeriği yakalamak çok önemli. E-posta kampanyası yaparken elimizde çok geniş bir liste vardı. Aynı e-postayı herkese göndermektense, kitlenin %1 ila %5 arasında 5 farklı e-postayı deneme stratejisi izledik. En çok övgü alan içeriği geri kalan %95’lik kitleye sunduk” diyerek, doğru içeriği yakalama sürecinde harcanan emeğin altını çizdi. Teddy Goff, son olarak şunları söyledi: “İyi bir iletişim yakalamak için yapmanız gereken üç şey var. Bir medya şirketi gibi düşünün. Bir medya şirketi nasıl hedef kitlesini sürekli olarak eğlenceli içerikler buluşturmak durumundaysa siz de aynı yaklaşımı göstermelisiniz. İkinci olarak ağlar üzerinden komüniteler kurun. Güven inşa edin. Bu zaman alacaktır fakat uzun vadede saygı temelinde bir ilişki oluşacaktır. Üçüncü ve en önemli tavsiye de bireysel iletişimi hedeflemenizdir. Dijital ortam bunun için kusursuz şartlar sunar” diyerek sözlerini noktaladı.

Konferansla ilgili ayrıntılı bilgi için: hedefhedefkitle.com
Twitter & Facebook & Instagram: #hedefkitle2015

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com