Reklam/Pazarlama

7th Ağustos, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

“Zamanlama (timing)” bir markayı rezil de eder vezir de!

durex fenerbahce macÜlkemizde reklam dünyasının altın çocukları, hiç fark ettiniz mi bilmem genelde erkeklerden oluşuyor. İnsan şu soruyu sormadan edemiyor. Sosyal medya profillerinde bir çok kadın reklam ajanslarında çalıştığını dile getirirken neden hep erkek isimleri ön planda! Doğal olarak bu erkek egemen düşünce yapısı reklamlara da yansıyor. Özellikle alkol, cinsellik, otomobil dünyasında yapılan çalışmalar hep erkek diline sahip. Bu girişten konuyu Durex Türkiye’nin 5 Ağustos tarihinde oynanan Shakhtar Donetsk – Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme karşılaşmasının 51. dakikasında “Ukrayna’da yanınızdayız” yazan ve olay yaratan reklamına getireceğim. Oradan da ”Zamanlama” kavramına…

Zamanlama

Daha önce 25 Şubat 2015 tarihinde yazdığım “Zamanlama (timing) neden önemlidir?” yazımda zamanlama kavramının önemine değinmiştim. Ve bazen planlayarak ve çoğu zaman planlayamayarak yapılan çalışmalar bir çok markanın başına iş açıyor. O yüzden reklam işinde bu kavram çok önemli. Büyük markalar yanlış zamanlama ile marka imajlarını ellerine yüzlerine bulaştırabilecekleri gibi, küçük markalar çok küçük bütçeler ile doğru zamanlama ile bir anda dev adımlar atabilir.

Gelelim Durex Türkiye‘nin çalışmasına. Öncelikle yazının sonunda markanın Twitter üzerinden açıklamasını paylaşacağım. Ama açıklama maalesef tatmin edici değil. Çünkü erkek diliyle yapılmış bir çalışmayı çevirmek zordur. Düşünün “X Ajansında” çalışıyorsunuz, markanız Durex Türkiye ve Ukrayna’da bir maç var. Hemen o gece bir çalışma yapmanız gerekiyor ve erkek klişesi ilk aklınıza gelen şey oluyor. Hımm maç Ukrayna’da, Türk erkekleri en çok Rusya ve Ukrayna’ya gidiyor. Ürünümüz prezervatif ve maçı izleyen çoğunluk erkek.

Bingo evet buldum!

Gerçekten hiç kimsenin aklına gelmeyecek çalışma!.. İşin özü markayı yöneten erkek düşüncenin da tepki geleceğini düşünmedikleri için bu fikre sıcak baktıklarına eminim. Ya tam tersi olursa düşüncesi hiç kimsenin aklına gelmiyor. Çünkü markaların kriz planı yok. Bakınız kriz üzerine yazım.

Ama ajansın ve markanın yanıldığı şey, sosyal medya kullanıcısı herkes bilir ki özellikle iki büyük takım Galatasaray ve Fenerbahçe takımlarının kadın taraftarları çoktur ve fanatiktir. O maçı hatırı sayılır bir kadın taraftar izliyordu. Ve o süper fırsatçılık özellikle FEMEN grubunun isyanıyla patladı. Sosyal medyada kadın taraftarlar markayı yerden yere vurdu. Anlayacağınız ajanstaki hesap sosyal medyaya uymadı.

İşin daha fenası markanın yaptığı açıklama. İşte o açıklama Twiti…

Tüketiciyi aptal yerine koymak büyük bir hakaret. Oysa ki doğru düzgün bir özür ile belki bu ateş sönebilirdi ama bu açıklama ile benimde bu yazıyı yazmama sebep oldular. Demek ki özürleri kabahatlerinden büyük!

Bazen fikirler çok parlak gelir ve özellikle hızlıca uygulamaya konulma durumu olunca da hatalar silsilesi başlar. Erkek egemen dile tüm erkeklerde sahiptir, ben bile… Mümkün mertebe azaltmaya, baskılamaya çalışıyorum. Ama böyle bir fikrin ters tepeceğini kadınları aşağıladığını ajansta soracak hiç mi kadın çalışan yok mübarek! Burası hangi askeri bölge de insana sorarlar!

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com