Sosyal Medya

18th Ekim, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

Sosyalken ne kadar gizli olabilirsin?

sosyal medya ozan ilginogluMecazi bir başlık gibi algılayabilirsiniz yazının başlığını, benim kastettiğim öncelikle internet dünyasında sonra da ”sosyal medya”da hem olup hem de gizli olmaya çalışmak.

Genelden özele giderek konuyu irdelemeye çalışalım. Bir nevi tümdengelim ilkesini benimseyerek asıl mevzuya girelim. Sosyallik, toplum dediğimiz oluşum içerisinde dışa dönük olarak yaşamaya çalışmaktır. İnsan sosyal bir varlıktır. Çünkü ihtiyaçlarını gidermek için toplumu oluşturan bireyler ile iletişime girmesi gerekmektedir. Yaşamak için temel ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Hal böyle olunca en ”içe dönük” insan bile azami olarak sosyalleşmek zorudundadır. Olaya buradan bakarsak sosyal medyada sosyal olmaya gelmeden önce sosyaliz zaten…

Ama bu sosyallik konumuz değil…

İnternet dünyasında sosyal olmakta bir nevi son 10 yıldır yaşamanın temel unsurlarından biri haline geldi. Facebook’un ücretsiz ve tüm dünyayı kapsayan özellikle de ”fakir ülkeleri” içerisine alan internet projesinin ilk eleştirisi de bu bağlamda yapılıyor. İnsan açken, su bulamazken internete kavuşmuş ya da kavuşmamış ne kadar önemlidir. Özgür düşünmek, dünya ile entegre olmak insanın fakirliğini giderir mi? Bir Facebook sayfan ya da Twitter kullanıcı sayfan olması akşam karnını doyurmada ne kadar faydalı olacak vb. Bu da ayrı bir yazı olabilir.

sosyal medya ozan ilginoglu2İnsanın doğasında var, beğenilmek, övülmek vb. Bunu da zaten en basit Facebook kullanıcı sayfalarımızda görüyoruz. Profil fotoğrafını her hafta değiştirmemiz ondan, ailemiz ile fotoğraflarımızı boy boy koymamız ondan. Hatta tatil yapmaktan çok fotoğraflarını koymamız bile ondan!

Gerçek sosyalleşmeyi belki de sanalı çoktan sollayıp geçti bile…

Hayatını sanal dünyanın sosyal dünyasında yaşayanlar ile bu dünyada olayım ama gizli kalayım arasındaki uç noktada gidip gelenler arasında yaşıyoruz. Kimisi sosyal medya hesaplarında binlere arkadaşım derken kimisi de gerçek sosyal dünyadaki 10 arkadaşını da içerisine alan ”gizli” profillerinde bu dünyada var olmaya çalışıyor.

Topluma mal olmuş kişilerin binler ile iletişimde olması kadar normal bir şey yok. Zaten onların arkadaşları değil, beğenenleri var. Bu ayrımı gözden kaçırmayın. Bunu Facebook bile gözden kaçırmıyor! Söz gelimi Aliye teyzenin paylaşımını kimler, niçin merak edebilir?

Aliye teyze eğer iyi bir aşçıysa, farklı yemekler yapıyorsa ben bile merak edebilirim. Ama sabah uyandım, öğlen torunlar ile park keyfi gibi paylaşımların binleri ilgilendirdiğini pek sanmıyorum!

Yine Merve’nin 10 yakın arkadaşına açtığı hesapları ile vermek istediği mesaj nedir! Gizlilik meselesi de sosyal medyanın çeşidine göre değişiyor. Bir Facebook hesabında arkadaşın olmadan senin paylaşımlarına ulaşamaz o yüzden gizli olmanın bir anlamı yoktur. Ya da Twitter’da gizli kullanıcı olarak yapmak istediğin nedir? Ayrıldığın eşine, kocana saymak deşarj olmak mı? Ya da dedikoduyu 10 arkadaşınla mı yapmak? O zaman da mecran yanlış, WhatsApp varken buna ne gerek var! Instagram hesabını gizli tutarak neyi hedefliyorsun? Bir insanın bu hesabı açıp başkasının görmesini istemediği nasıl bir fotoğrafı olur ve onları paylaşır! Gizli tutarak hesabını 10 arkadaşına hangi fotoğrafları gösterebilirsin. Sadece oysa derdin yine bunun içinde mecran yanlış!

Bunları soru halinde sorarken aynı zamanda nedenlerinin psikolojik olduğunu da biliyorum.

1- Kitleye uymak için açılan hesaplar, bir nevi mahalle baskısı…

2- Sevgili kıskançlığı nedeniyle kamuya kapatılan hesaplar. ( Gizli olsun paylaşmadan edemiyorum!)

3- Seçkinci bir insanım, benim paylaşımlarını görmek kimsenin haddi değil. Ben seçilmem seçerim düşüncesi!

Bir de her şeyin başı mutluluk, yaşam vb. derler, bildiğin tüm yollar psikoloji ve sosyolojiye çıkıyor. Şimdi gizli hesabın var ve bunları okudun bana sakın kızma. Ben bir durum saptaması yapıyorum. Amacını biliyorsan çözüm yollarını gösterdim. Eğer derdin gizli hesap açarak internet dünyasından tamamen saklanmaksa onun için çok geç kaldın ve işi sen yanlış anlamışsın!

Sanalı da gerçeği de sosyal olmayı seviyoruz, yapamıyoruz çünkü biz insanız! Paylaşmak, beğenilmek ve takip edilmek istiyoruz. Ama gizli kalalım diyoruz. Cümleyi yazarken bile absürtlüğü engel oluyor bana…

Böyle bir dünya yok maalesef. Önemli olan ne istediğini bilmek… Amacını bilirsen  yola giden tüm ara yolları bilirsin. Kendini kandırmazsın, sorunlar yaşamazsın. Evet nerede kalmıştık, kulaklarımı çınlatmaya devam et!

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com