Sosyal Medya

13th Kasım, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

İnternette hız mı, dikkat mi önemlidir?

internet hız (2)İnternet kullanımında hızın avantajlarını tek tek anlatamaya bile gerek duymuyorum. Bu klavyeyi 10 parmak kullanan ile kullanamayan arasındaki fark kadardır. İçerik üretimine konu gelince işin rengi değişiyor.

Bizim gibi gazeteciler üzerinde ağır baskıların olduğu ülkelerde hata yapmanında şansı kalmıyor. “Hata” denilen şey de aslında göreceli bir durum. Doğru yazıya doğru fotoğrafı koyamamak mı hatadır, yoksa o yazının fotoğrafsız çıkması mı? Bunun cevabı normal, sıradan bir yaşamın olduğu çağdaş ülkelerde fotoğrafsız yazı çıkmak hatadır. Bizim gibi ülkelerde doğru fotoğrafı koymak ölmekle eş değerdir. Fotoğrafsız bir yazı olsun ama kullanılan araçlar doğru olsun.

Hata, yanlışlık

Bu yazıyı yazmaya iten şey son 2 yıldır sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlar sonrası işten çıkarılan gazetecilerdir. Bir gazetecinin kasıtlı olarak bir cümleyi kurması üzerine bir fotoğrafı montajlaması ve onu paylaşması kurum değerleriyle örtüşmez. Oysa ki bilgisayarında bulunan, üzerinde oynamalar yapılan bir fotoğrafın yanlışlıkla kurumsal hesaptan paylaşılması adı üstünde “hata”, “yanlışlık”tır. Çünkü bir haberin haber olabilmesi için içeriğin de fotoğrafın da tutarlı olması gerekir.

Sayfa tasarımcısının gazete sayfasına yanlış bir fotoğrafı basması ile arasında hiçbir fark yoktur. Ama son 2 yıldır hızlı olma amacıyla sosyal medya hesapları üzerinden yapılan hatalar nedeniyle gazeteciler bağışlanmıyor. İşten çıkarılıyor, sürgüne gönderiliyor.

Kararın ağır olmasının en büyük sebebi o medya kuruluşları üzerinde olan ağır “baskı”dır.

Bir milletvekili sosyal medya hesapları üzerinden Türkiye için büyük değere sahip birisi için ağza alınmayacak şeyler söyleyip, hesabım hacklenmiş değip işin içinden sıyrılırken. Bir editör yanlış fotoğraf paylaştığı için yıllardır emek verdiği kurumdan atılabiliyor!

Bugün hürriyet gazetesinin internet sitesinde yaşanan durum da işte bu 2 yılın özetidir.

O zaman yazının başlığına dönersek Türkiye’de gazeteci olarak hayatını devem ettirmek istiyorsan hızlı değil temkinli ve dikkatli olacaksın. Elin adamları hızlı olmak adına paraşütle bile atlarken haber yazarken sen, paylaşacağın her şeyi en az 3 defa gözden geçireceksin. Çünkü “Yeni Türkiye”de yaşamak artık böyle bir şey!

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com