Serbest

5th Ocak, 2016 | by Ozan İlginoğlu

0

Önümüzdeki 2 yıl, 360 derece kamera ve videoların yılı olacak

360 derece video1Öngörü içeren cümleler kurarken insan ister istemez ya aksi olursa ne olacak demeden kendini alamıyor. Ama biz iletişimcilerin unutmaya başladığı nadide özelliklerinden biri de bu olmalıdır. Son yıllarda yapılan en büyük hata olanı irdelemek ve olan üzerine kafa yormak. Oysa ki örneğin ”medya” denilen kavramın içinde bile medyumluk vardır. Geleceği göremezsin ama tahmin edebilirsin üstüne üstlük toplumu hazırlarsın. Burada yazdığım iki cümle ne acı kı son yıllarda biz ”iletişimcilerin” unuttuğu şeylerin en başında geliyor.

Ama dün olduğu gibi bugün de umudum hiç bitmedi, bitmeyecekte. İşte böyle düşüncelerin üşüştüğü bir anda Michael A. Stelznerın ”2016, 360 derece canlı videolarla insanların sanki oradaymışcasına hareket edebildikleri sanal gerçeklik seviyesine geleceği bir yıl olacak” açıklaması dikkatimi çekti. Çünkü özellikle iki büyük sosyal medya sitesi Facebook ve Youtube bu videoların yayınlanmasını içeren altyapıyı hazırladı hatta bir çok böyle video yayınlanmaya başladı.

Özellikle 360 dereceye sahip ilk videoyu izlediğimde aklıma adrenalin, heyecan ve tutkuyu hatırlatan ”Red Bull” geldi ve bu marka için neler, neler yapılır dedim. Evet dijital pazarlamacılar özellikle spor, seyahat alanında markalara sahip; macera ve adrenalini içeren öğeleri içinde barındıranlar 2016 – 2017 yılllarında yaşayacak.

Böyle bir video izlememiş olanlar aşağıda test edip, vay be diyebilirler.

 

Herkese ulaşacak

Michael Stelzner, ”2015 yılı, Periscope, Facebook Live ve Blab gibi canlı video yayınlarının duyurulduğu teknolojilerle başladı. 2016 yılı ise bu teknolojilerin daha geliştirilerek, 360 derece canlı videolarla insanların sanki oradaymışcasına hareket edebildikleri sanal gerçeklik seviyesine geleceği bir yıl olacak.” diyor.

Ben söylediğine bir ekleme daha yapmak istiyorum. Bu alan dijital pazarlama alanında çalışan bizler için muazzam bir dünya açıyor. Bunun örneklerini Türkiye’de de başarılı olarak göreceğiz.

Maliyetler düşecek

Yine Stelzner, ”3D (üç boyutlu) deneyimin maliyet açısından daha avantajlı bir sanal gerçeklik yaratacağına da tanık olacağız. Zira bu deneyimdeki teknolojik ilerlemeler bunu canlı ve daha geniş açılı bir halde getirecek ve bu sayede maliyetler düşecek.” diyor.

Evet yazının sonunda göreceksiniz 360 derece çekim yapan ekipmanlardan bazı örnekler vereceğim. Fiyatlarının nasıl da makul seviyelere indiğini göreceksiniz.

Akıllı telefonlarımız birer sanal gerçeklik aracı olacak

Michael Stelzner, ”Ricoh Theta gibi 360 derece kameralarla ve bu kameralara entegre olacak Google Paper gibi ekonomik aletlerle birlikte hemen herkesin sahip olduğu akıllı telefonların, birer sanal gerçeklik aracına dönüşeceğine tanıklık edeceğiz.”

360fly, GoPro, Kodak, Samsung Project Beyond gibi markalar bu alanda yatırımlar yapıyorlar. Fiyat aralıkları 350 – 3000 dolar arasında olan ürünler piyasada satılıyor. İşin diğer tarafı iphone gibi telefonlarında yeni kamera sistemi kullanan akıllı telefon üreticilerine ”Kogeto’nun geliştirdiği eklenti” çözüm olabiliyor. 2016 ve 2017 yılında 360 derece video çekimi üzerine akıllı telefonlarımızda gerek eklenti gerekse küçük apartlar ile yeni yollar karşımıza çıkacak.

 

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com