Sosyal Medya

9th Ocak, 2016 | by Ozan İlginoğlu

0

Twitter ”karakter” sınırsızlığı ile sonunu mu hazırlıyor?

twitter karakter sınırı1Bu dünyada olan her nesnenin adını koymadığı ya da koyamadığı bir amacı vardır. Her şey bir şekilde işe yarar. Hal böyle olunca doğal olarak işe yarayan ”şeyin” kendine has bir özelliği vardır. O özelliklerin bir kısmı doğuştan vardır ama çoğunlukla sonrasında edinilir. Örneğin, ağacın doğuştan gelen bir özelliği vardır ama odun olduktan sonra bir çok şeye dönüşebilir. Bu girizgahın sebebi, ihtiyaç nedeniyle ortaya çıkan şeylerin sonrasında o ihtiyacı değiştirmeye çalışması sonrası başına gelecekleri önceden tahmin etmek!

Hayatımıza Twitter girdiğinde genç nesil SMS kullanmakta uzman, az kelime ile çok şeyi ifade etmeye alışmıştı. İşte aslında Twitter’in hikayesi bunu temel almasıyla başladı. Bugün tartışılan konular bunun tam aksini söyler duruma geldi. Az sonra paylaşacağım haber bir varsayım. Belkide bu yazı gibi geçmişin tozlu sayfalarında kalacak. Ama yinede 140 karakter sınırından vazgeçmeyi düşünmek ne kadar da doğru?

Herkes gibi olmaya çalışmak bir markaya ne kazandırır? Sayfalarca yazı yazabileceğin yüzlerce uygulama varken neden Twitter kullanalım! Senin, benim bu sosyal medya platformunu kullanmamızdaki amaç nedir? 140 karakter kimleri sınırlıyor? Kimleri özgürleştiriyor?

Bu soruların cevapları her okuyanın zihninde aşağı yukarı aynı…

Şimdi bu ”karaktersizlik” sürecini ortaya çıkaran habere bir göz atalım.

Re/Code isimli sitenin iddiasına göre Twitter 140 karakter limitini değiştirerek 10.000 karaktere çıkarma üzerinde çalışıyor. İddiaların kaynağı ise Twitter CEO’sunun sözleri.

Twitter’ın kurucusu ve aynı zamanda CEO’luk koltuğunda oturan isim Jack Dorsey, geçtiğimiz günlerde 10.000 karaktere geçişin aslında çok çılgın görünmediğini söyledi. Yani Twitter’ın bu konuda bazı çalışmalar yaptığını tahmin edebiliriz. Zaten Direkt Mesaj tarafında bu karakter sınırının daha önceden kaldırıldığını hatırlatalım.

Eğer Twitter tarafında böyle bir yenilik gelirse öncelikle servisin ana konseptinin değişime uğraması da gündeme gelecektir. Yani yenilik olumsuz bir etki de yaratabilir. Şu an üzerinde çalışılan konunun bu olduğunu tahmin ediyoruz. Diğer yandan 10.000 karaktere geçiş yapılması beraberinde farklı yeniliklerin de önünü açacaktır.

Twitter özellikle 2015 yılı içerisinde çok sayıda yeni özellikle gündeme geldi. 140 karakter limitine ilişkin önümüzdeki günlerde daha detaylı açıklamalar bekliyoruz.

Bu haberi okurken gözümün önünden bir zamanların yükselen yıldızı şimdinin yerinde sayan konum platformu Foursquare geldi. Malum Swarm ve Foursquare olarak ikiye ayrıldıktan sonra o yükseliş günleri sona erdi. Şöyle arama motorlarına bu sosyal medya platformu ile ilgili yazılanlara bakarsanız ileride olumsuz bir durumla karşılacağını çoğunluk söylüyordu. Yaşanılanlar bu olumsuz tabloyu onaylıyor zaten.

Tekrar Twitter’a dönersek onu var eden bir çok platformdan ayıran en önemli özelliği 140 karakter olmasında saklı. Bu noktada yapacağı her açılım ülkemizin yaptığı açılım anlayışından farklı olmayacaktır!

Geçtiğimiz günlerde paylaştığım ”Dijital okuryazarlık okullarda ders olarak okutulacak mı?” yazısını temel alan araştırmada Türkiye’deki Twitter kullanımı açısından ilginç veriler vardı. Ülke genelinde kullanım açısından durumu Facebook, Istagram’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Yani ülkemizde kazanan tarafta değil kaybeden tarafta. Karakter üzerinde yapacağı her olumsuz hareket bu sıralamada daha aşağılara inmesine sebep olacaktır. Okumaktan, yazmaktan çok hoşlanmayan bir toplum için istedikleri kullanım sırası bu değildir sanırsam!

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com