Sosyal Medya

1st Şubat, 2016 | by Ozan İlginoğlu

0

Yerel yönetimler ”sosyal medya” yı ne kadar yerinde kullanıyor?

sosyal medya belediyeİnternetin giderek bir şekilde tabana yayılmasıyla birlikte bazı alanlarda aleyhte olan durumlar çoğu zaman lehte olanlar ile kapatılıyor. Bu yazıya da konu olan yerel yönetimlerin yönetime halkı katmasını kolaylaştırıyor. İşletme ve yönetim alanının iç içe girmesi son 20 yılın konularından. Bir de yönetim ile iletişimin birbirine karışması son 10 yıla damgasını vurdu. Hatta ”yönetişim” gibi yeni kavramları doğurdu. Peki yerel yönetimler sosyal medyayı kullanabiliyor mu?

Sosyal medya kullanımı

Belki de dijital medya dünyası içinde önemli yere sahip sosyal medya kullanımı yerel yönetim ile halkın ”yönetişim” de bir araya gelmesini kolaylaştırdı. Ama her zaman söylediğim gibi bu internet denilen şey neyi yapmak istiyorsan o konuda yardımcı olur. Bomba yapmak isteyene de, yeni bir dil öğrenmek isteyene de o derecede yardımcı olacaktır. Ama özellikle yerel yönetimlere çok iyi bir manevra sağlayacak olan sosyal medya heapları yeterince kullanılmıyor.

Bu süreci bir zamanlar halkla ilişkiler biriminin açılmasını fuzuli gören sürece benzetiyorum. Sonradan bu anlamda danışmanlık kavramıyla eşdeğer hale maalesef devlet kurumları sayesinde geldi. Bankodan soru cevaplayan çalışanların hala ”halkla ilişkiler” yaptığını iddia eden kurumlar var!

Oysa ki neye niyet neye kısmet…

Sosyal medya hesapları üzerinden belediyecilik yapan belli başlı büyük belediyelerimizin sosyal medya timi bile var. Bunlar şimdilik bir elin parmaklarını geçmese de umutluyuz. İşte bu konuda Sözcü internet sitesine konu olmuş, Çankaya Belediyesi’ne bir bakalım…

Çankaya Belediyesi sadece sosyal medya üzerinden 9 bin 284 talep ve isteğe yanıt vermiş. Sosyal medyada facebook ağını etkin bir şekilde kullanan Belediye ekiplerinin çalışmalarını ise 98 bin 484 kişi takip ediyor. Bu takipçilerin 31 bin 082’si Çankaya Belediyesi’ni, 67 bin 402 kişi ise Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’i takip ediyor.

Facebook ağı üzerinden gelen taleplerin 3 bin 987’si ilgili müdürlükler, 5 bin 297’si ise sosyal medya çalışanları tarafından çözümlenmiş. Belediye neredeyse 10.000 kişiyi öyle ya da böyle mutlu etmiş.

Özellikle tüm belediye başkanlarının ağzında şu cümle vardır. ”Yerinde yönetim sizinle yönetim” Peki kaç tanesi dediğini yapıyor. Bunu yapabilecek bir sistem varken kaçı bunu doğru kullanıyor?

Sadece Çankaya değil, İstanbul’dan Kadıköy ve Beşiktaş’ta vatandaşlara doğrudan sosyal medya hesapları üzerinden ulaşan belediyelerden.

Peki İzmir’de durum ne?

İzmir’de örnek verebileceğimiz maalesef bir belediye yok. Çünkü belediye başkanları bu platformları sadece duyuru için kullanıyor. Bir nevi propaganda kanalı işlevi dışında bir etkisi yok. Oysa ki Türkiye genelinde okumuş-yazar kitle açısından en verimli nüfus bu belediyelerde yaşıyor. 2016 yılında bu belediyelerimizden de bir atak bekliyorum.

Özellikle basın birimlerinde dijital medya uzmanları çalıştırımalı, ya da dışarıdan profesyonel hizmet alınmalı. Bu çok zor değil sadece önce niyet sonra hareket…

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com