Sosyal Medya

9th Şubat, 2016 | by Ozan İlginoğlu

0

KOBİ’ler uyandığında yeni bir dijital çağ başlayacak!

kobi dijital çağ1Vikipedi’ye göre KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler), yıllık 250 kişiden az işçi istihdam eden ve yıllık mali bilançosu 40.000.000 (kırk milyon) TL’yi aşmayan ve bu yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimdir. Hal böyle olunca ülke ekonomisinin doğal olara bel kemiği oluyorlar.

Herkes dijital çağın ucundan ya da sonundan bir yerinden tutmak zorunda. Altını tekrar çizerek yazıyorum seçme özgürlüğü geçtiğimiz yıllarda vefat etti! Hala haberi olmayan işletme sahiplerine duyurulur. Ama şunu da belirtmek gerek hizmet sektörü içinde yer alanlar, üretim sektöründe yer alanlardan daha fazla bu süreci sahiplenmek zorunda. Ya da daha genel tabirle işletmeden tüketiciye doğru bir sürecin içinde yer alan, işletmeden işletmeye süreçte olandan daha hızlı olmak zorunda.

Peki bizim KOBİ’lerimiz ne kadar uyandı?

Bence hala o tatlı sabah uykularının tam ortasındalar. İstisnaları bu tabirin dışına çıkardığımızda elimizde kocaman bir düzensizlik içinde düzen kurmaya çalışan firmalar kalıyor. Ne kadar çok ticaret birliği, derneği de sahibi olsak bu ikilemi kıramadık. Hal böyle olunca hangi KOBİ’ye dokunsak bin ah işitiyoruz. İşin ilginci hem bu dijital sistemde yer almak istiyorlar hem de bu sistemin işletmelerine katacağı faydaya inanmıyorlar!

Anlayacağınız sırf moda olduğu için bu sürece evet demek istiyorlar. Sonuçta istemeden aş ya karın ağrıtıyor ya da baş. İnanarak tüm süreci dijital dünya içerisine entegre etme düşüncesi mutfaktan başlayıp, müşterinin yorumuna kadar geçen süreci kapsıyor.

Dün akşam restoranda yediğim o rosto ne kadar güzeldi, ellerinize sağlık diye yorum yazan müşteri beğenilmek hatta cevaplanmak istiyor. Onun sana değer vererek yaptığı yorum boşta kaldığında sanki restorana gelince yüz vermeyen bir komi hissi yaratıyor. İşte bunu anlayan işletmeler diğerinden bir adım ön plana çıkıyor.

Gece aklına gelen bir sorunu özel doktoruna danışan hastaya verdiğin cevap seni çok iyi doktor yapıyor. 10 yıl önce iyi doktor olmak, alanında bilgi sahibi olmakken bugün hem iyi bilgi sahibi hem de ilgili doktor olmak seni bir adım öne geçiriyor.

Yapılması gereken çok zor bir süreç değil! İşletmenin elindeki gücün farkına varmak…

Ve iyi bi dijital danışmanın fizibilitesi ile uygulama planı çıkarmak. Aşama aşama koyulan o hedefe varmak. Ne bir gecede bot takipçi satın almak ne de sahte beğeni toplamak!

Yapılması gereken kafanda hayalini kurduğun hedefe ulaşırken yanına iyi bir dijital danışman almak. Birlikte planlar yapıp o planlara senin uyman, onunda takipçi olmasını sağlamak.

Bu yazıyı okuyorsan o tatlı sabah uykundan uyanma zamanın geldi de geçiyor. Çünkü sen bu dijital çağa uyanamadan yeni bir dünya kurulacak. Ve sen her gün daha da fazla uzaklaşacaksın…

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com