Sosyal Medya

27th Aralık, 2016 | by Ozan İlginoğlu

0

Dijital medya uzmanı ne iş yapar?

Dijital medya nedir?
Sosyal medyadan farkları nelerdir?

Bu soru bana sıkça sorulduğu için önce işe bu iki kavramı açıklayarak başlamanın daha doğru olacağına inanıyorum. Dijital medya; içerisinde ”internet” olan her şeyi kapsayan sistemin adıdır. Bunun içerisinde nesnelerin internetinden, sosyal medyaya kadar tüm unsurlar bulunmaktadır. Açıklama ile aslında sosyal medya kavramına değinmiş olduk. Sosyal medya işte bu ekosistem içerisinde yer alan internet kullanıcılarının kullandığı tüm hesapları kapsamaktadır. Facebook’tan, Swarm’a kadar tüm sosyal medya markaları bu kavramın içinde yer almaktadır. Bu durumda dijital medya evrenken, sosyal medya o evrende yer alan galaksiden sadece biridir.

Dijital medya uzmanı ile sosyal medya danışmanı arasında benzer ve farklılıklar nelerdir?

Dijital medya uzmanları – danışmanları yukarıda yaptığım tanımı da gözününe alırsak, evren ile ilgilenirken, sosyal medya danışman – uzmanları bu sistemde yer alan bir bölüm ile ilgilenirler. Son yıllarda sosyal medya uzmanı mesleğinin giderek azalmasının sebebi de, internet ekosistemi içinde bu alanın kısıtlı oluşundan kaynaklanmaktadır. Sonuçta pazarlama, kurumsal iletişim vb. alanlarda çalışmış kişiler dijital medya uzmanlığına yönelirken, reklam ajanslarında çalışmış, genellikle mühendis kökenli arkadaşlarımız sosyal medya uzmanlığına yönelmektedirler. Dijital medya danışmanları çalıştığı kişi veya kurumları eğitmekle de sorumludur. Bu da önemli bir farkıdır.

Nasıl sosyal medya uzmanı veya dijital medya danışmanı olabilirim?

Sosyal bilimlerin önündeki en büyük engel, bu alana ilgili herkesin her şeyi rahatlıkla yapabilmesinde yatmaktadır. Biri, bir sabah kalkıp ben doktorum diyemez ama pazarlama uzmanıyım diyebilir. İşte sosyal bilimlerin doğasındaki bu hızlı geçişkenlik hem avantajdır hem de dezavantaj. Bu durumda bu yazıyı okuyan bir kişi isterse sosyal medya uzmanı da olabilir, dijital medya danışmanı da. İşe yavaş yavaş başlamanın önemine inanlardanım. Bu yüzden sosyal medyayı tanımak ve özümsemek, bolca pratik yapmak ileride insanın önüne çıkacak fırsatları da açacaktır.

Dijital medya danışmanlarının en büyük farkı her şeyi daha geniş görebilmesi, ekonomi, işletme, pazarlama ve teknolojik gelişmeleri yakınen takip etmelerinde yatmaktadır. Ne kadar işletme, kişi, hakkında bilgi sahibi olunabilirse, danışmanlığını vereceği markalara da o kadar faydalı olacaktır.

Bir dijital medya uzmanı – danışmanı aşağıdaki alanlarda hizmet vermeye çalışır

Sosyal medya danışmanlığı

Markaların ihtiyaçlarını belirler, bu doğrultuda hedef kitle ile buluşacak mecralara özel strateji geliştirirler.

Sosyal medya yönetimi

Takipçileri gözlemler, onların dilinden anlar, uygun iletişim dilini kullanır. Bu mecraların erişim raporlarını ve analizini sunar.

Sosyal medya eğitimi

Markalar için sunduğu dijital çözümler de ihtiyaç duyulması halinde eğitimler verir. Tüm sosyal medya mecralarını bu eğitime dahil eder.

Dijital strateji geliştirme

Firmanın mevcut bilgisinden yola çıkarak, belirlediği hedefe ulaşması için bir yol haritası çıkarır.

İçerik yönetimi

Hedef kitleyi genişleten ve potansiyel müşterilere erişme olanağı sağlayarak içerik çalışmaları yapar.

İçerik oluşturma

Alanlara uygun şekilde blog, sosyal medya hesapları için içerik üretir.

Raporlama

Marka hakkında ne konuşulduğunu takip eder, markanın itibarını korur.

Medya satın alma

Markanın müşteri kitlesi ve potansiyel müşterilerini gözeterek hedefleme yapıp, doğru kaynaklar üzerinden bütçeyi yönlendirir.


Aşağıdaki görseli tıkla sende, dijital dünyaya hemen adımını at…

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com