Sinema

22nd Aralık, 2017 | by Ozan İlginoğlu

0

“Güvende değilsiniz…”

Ryan

Güvenlik bir hikaye çünkü güvende değilsiniz. Çocuklarımız gece rahat uyusunlar diye uydurduğumuz bir hikaye… Ama biliyoruz ki gerçek değil! Dikkatli olun şaşkın insanlar. Size sahte gelecek satan elçilere, öğretmenlere, yozlaşmış liderlere ve kirli şirketlere dikkat edin. Hayallerinizi çalan polis ve hırsızlara dikkat edin! Ama en önemlisi birbirinize dikkat edin! Çünkü her şey değişmek üzere. Dünyada hiçbir şey artık gizli kalmayacak. Ufukta bir şey var. Çok büyük bir bağlantı.
Aramızdaki engeller kalkacak ve kaybolacak.

Biz buna hazır değiliz!

Yeni şeylerle birbirimize zarar vereceğiz. Satıp, satılacağız! En hassas halimize terkedileceğiz, sadece alay ve yok edilmek için. Korunmasız olacağız ve bedelini ödeyeceğiz. Artık bizi, biz koruyormuş gibi davranamayacağız. Büyük bir tehlike ve devasa bir risk ama buna değecek. Ama sadece birbirimize dikkat etmeyi öğrenebilirsek. Sonra bu harika ve yıkıcı şey bizi ayrı tutamayacak.

Bu manifestoyu ben yazmak isterdim ama ben yazmadım. Mad Men sonrası “AMC” nin belki de beni çeken ikinci büyük dizisi “Halt & Catch Fire”ın bir bölümünde intihar ederek hayatına son veren “Ryan” karakterinin veda yazısıdır.

Bir antivirüs şirketinin programını halka ücretsiz sunduğu için suç işleyen ve hapis yatmaktan kaçan “açık kaynak” yazılımların insanların geleceği olduğuna inanan bir bilgisayar mühendisinin veda mektubudur.

Beni en çok etkileyen kısmı belki de bu manifestoda, gerçeği görüp bildiğimiz halde onu yok saymamız. Mahremiyet var mı, yok mu, olmalı mı, nasıl olacak tartışmalarının belki de çıkış noktası. Hatta antivirüs programları neden ücretsiz olmalı, ücret ile neyi ödüyoruz, nelerden feragat ediyoruz?

Zamanınız olursa 4 sezon yayınlanıp sona eren bu diziyi internet ile uğraşan, uğraşmayı düşünenlerin izlemesini öneririm…

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com