Sosyal Medya

15th Ocak, 2018 | by Ozan İlginoğlu

0

Dijital Medya Nedir?

Bu soruya cevap verebilmek için kapsayıcı bir bakış açısına sahip olmak gerekir. Örneğin; akıllı telefonunuzda bir hava durumu uygulaması, oyun konsolunda oynadığınız yarış oyunları veya hastanede ultrason görüntüleme cihazı, bunların hepsi aslında “Dijital Medya” ürünleridir.

Medya ürünleri; etkili, kullanımı kolay (oyunlarda eğlenceli bile olsa) ve başarılı sonuçlar verirler. Dijital Medya, teknoloji ve içeriğin doğal bir karışımıdır. Dijital Medya ürünleri oluşturmak, bazı teknik, sanatsal, analitik ve üretim koordinasyon becerileri de dahil olmak üzere çeşitli yeteneklere sahip profesyonel kişi ve ekipleri gerektirir. Bu becerilerin hepsinin bir takımda dengelenmesi gerekir; tüm ekip üyeleri en iyi kullanıcı deneyimini yaratmaya odaklanmalılar. Bugün yaşadığımız dünya, “Dijital Medya” ürünleri tarafından doldurulmaktadır. Bu ürünler; sağlık, devlet ve eğitim gibi dijital medyayla tipik olarak doğrudan ilişkili olmayan endüstriler dahil olmak üzere pek çok sektörde yeni deneyimler sağlamaktadır.

Dijital Medya ürünleri nelerdir?

– E-ticaret siteleri,

– Oyunlar (konsol, çevrimiçi ve mobil)

– Web siteleri ve mobil uygulamaları,

– Animasyonlar,

– Sosyal medya siteleri,

– Videolar,

– Arttırılmış gerçeklik,

– Sanal gerçeklik,

– Veriler,

– Konum tabanlı hizmetler,

– Etkileşimli hikayeler.

Dijital Medya’nın kullanıldığı alanlar

– Eğlence,

– Teknoloji,

– E-ticaret,

– Kâr amacı gütmeyen kurumlar,

– Sağlık,

– Eğitim,

– Pazarlama ve Reklamcılık,

– Devlet kurumları,

– Televizyon ve yayıncılık.

Medya nedir?

Medya, iletişim kurmak için kullandığımız tüm araçları kapsar. Herkesin medyanın ne olduğu konusunda doğru ya da yanlış bir fikri vardır. İnsanlar, mesafeleri azaltmak için tarih boyunca daha fazla insana aynı anda kendi ses ve bedeniyle ulaşmanın hayalini kurmuştur. İşte “medya” bu hayali gerçekleştiren araçların bütününü tanımlar. Bu geleneksel araçlar arasında kitap, dergi, gazete, film, radyo ve televizyon yer almaktadır.

Dijital nedir?

Dijital kavramı daha çok bilgisayarları akla getirirken aynı zamanda teknik bir tanımdır. İçerisinde; açık / kapalı, sıfır, bit ve bayt gibi kavramları barındırır. Ayrıca bilgisayarlar ile çalışmak için yazılımlara, ağlara ve depolamaya (sabit diskler ve bulut hizmetleri) ihtiyaç duyulur.

Dijital Medya ürünü nasıl oluşturulur?

Telsizi internete koyarsanız kesinlikle bir dijital medyanız olabilir. Ya da tablete bir gazete koyarsanız, yine bir dijital medyanız olur. Yukarıdaki tanımdaki sorun, bilgisayarların, yazılımın ve ağların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan iki önemli unsuru kaçırmasıdır. Etkileşim ve gruplar oluşturma. Bilgisayar ağları iki yönlülüğü yani interaktif olmasıyla ön plana çıkar. Başka bir deyişle, mesajınızın nereye gideceğini belirleyebilir ve hemen bir cevap alabilirsiniz. Bu akıllı telefonlar da dahil olmak üzere araçların içine yerleştirilmiş bir özelliktir, ancak çoğu kitle medyası tek yönlüdür. Tek yönlü klasik araçlar, mesajı bir çok kişiye aynı anda iletmek üzere tasarlanmışlardır, ancak herhangi bir geri dönüş mesajı sağlamamaktadırlar.

Dijital Medya araçları neden farklıdır?

Dijital medya araçlarının yer aldığı ağlar farklıdır. Aynı mesajı birçok kişiye gönderebilirken küçük farklılıklar ile öğeler arasında değişen etkileşimlere sahip olabilirsiniz. “Dijital Medya”nın diğer benzersiz özelliği – yazılım temelli olduğu için – ağa katılan insanlar kendilerini geçici ya da kalıcı gruplar haline getirebilirler. Bu, Facebook’ta neredeyse her tür konuda yeni ve kolay bir grup oluşturabileceğiniz anlamına gelir. “Grup oluşturma” partilerden, markaların tanıtımına kadar hem geniş hem de küçük projeler üzerinde koordinasyon, iletişim kurma ve işbirliği yapmanıza yardımcı olur.

Olaya bu şekilde baktığınızda Dijital Medya’nın en önemli parçaları sadece normal medyanın dijital biçime dönüştürülmesi değildir. Bu işin belki de en kolay tarafıdır. Asıl önemli ve zor kısmı, toplum için muazzam değeri ortaya çıkaran, etkileşim ve grup oluşturma yönüdür. Bu yeni yeteneklerin ortaya çıkarılmasını ve en iyi şekilde yararlanmasını içerir.

 

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com