9th Aralık, 2014 | by Ozan İlginoğlu
0Dinde zorlama olmaz belki promosyon olur!
Üniversite yıllarında özellikle uzun uzun uzadıya yaptığımız pazar kahvaltılarında, “din” olgusunun bir pazarlama harikası olup olmadığını tartışırdık. Reklamın çılgın çocukları hangi dinin pazarlama dünyasının yıldızı vb. olduğunu açıklamaya çalışırken kullanılan mistik öğe ve hikayelerin tekrar üzerinden geçerdik.
O zamanda, şimdi de bu konuları kamuya açık yerlerde konuşmak yürek istiyor! Ama düşündüğümüz yaklaşımın bir benzerini yakınlarda bir imam gerçekleştirmiş. O daha çok promosyona yoğunlaşmış ama dolaylı yönden pazarlama kavramına da giriş yapmış.
Peki promosyon nedir?
Vikipedi’ye göre; promosyon, firmaların potansiyel müşterilerine kendilerini tanıtmak ve ürünlerini pazarlamak amacıyla kullandığı etkili bir tanıtım aracıdır. Fransızcadaki promotion sözcüğünden gelmektedir. Türkçe karşılığı özendirme’dir. Günümüzde birçok ürün promosyon niteliğinde sunulabilmektedir.
Tanım da bile birçok ürün promosyon niteliğinde sunulmaktadır deniliyor. Yani dini duygularımız da!
Peki adı geçen haber neydi?
Balıkesir’in Erdek İlçesi Tatlısu Mahallesi’nde sabah Tatlı Camisi’ne gidenler, namaz sonrası imamın camide kurduğu sofraya oturup kahvaltı da yapıyor. Tatlı Camii imamı Zekeriya Şen, sabah namazını cemaat çekmek için namaz sonrası camide sofra kurup kahvaltı ikramına başladı.
Bu yöntemle kimi zaman tek başına sabah namazı kılmaktan kurtulduğunu söyleyen Zekeriya Şen, bu yöntemle sabah namazını 15- 20 kişilik cemaatle kılmaya başladı. Camide birlikte kahvaltı yapmak, cemaatin kaynaşmasını da sağladı.
Kahvaltı uygulamasıyla birlikte sabah namazına ilginin arttığını söyleyen imam Zekeriya Şen, “Bazen sabah namazlarını tek başıma kılmak zorunda kalırken, şimdi 15-20 kişilik cemaatle kılıyoruz. Namazın ardından cami içine kurduğumuz yer sofrasında hep beraber cemaatle kahvaltımızı yapıyoruz. Hasbıhal ediyor, dini ve günlük konuları değerlendiriyoruz” dedi.
Namaz ve sonrasındaki kahvaltıya katılmak isteyen çevre yerleşim yerlerinden gelenlerin de olduğunu anlatan Zekeriya Şen, hedeflerinin vatandaşların cami ve namazlara olan ilgisini arttırmak olduğunu söyledi. (Kaynak için tıklayın)
Ben din de niyete bakan insanlardanım. Niyeti iyiyse bir insanın ismi pazarlama olabilir, marka olabilir, promosyon olabilir vb…
Dinler içerisinde esnek yapıya sahip olan din Hristiyanlıktır. Üzerine korku filmi dahil her şey yapılabiliyor. Promosyon malzemeleri, haç kolyeler, tespihler ve İsa figürleridir…
Hala ülkemizde dinleri bir pazarlama kavramı olarak incelemek maalesef uygun değildir! Tekrar başa dönersek imamın basit bir promosyon ile yaptığı pazarlamanın 4P’sinden tutundurma(promotion) değil midir? Bu imam geri kalan 3P’yi de başarılı şekilde yaparsa emin olun camii dolup dolup taşacaktır…