Serbest

17th Şubat, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

Ünzile de mi etek giymişti!

ozgecanaslan-unzile- (3)Sapla samanı karıştırmada üzerimize yok. Aydını, aydınsızı, adamı, kadını… Fark etmiyor, hedefe odaklanıp, o şey yapılıyor!

Türkiye Özgecan Aslan’ın katledilmesiyle, sanki ilk defa karşılaşıyor gibi kadınlarımızın büyük dertleriyle tanıştı. Sanki her yıl yüzlerce kadın cinayete kurban gitmiyor, binlercesi şiddet görmüyor vb. Bizleri yetiştiren kadınlar yani annelerimiz ailelerinden ne görüyorsa onu uyguluyor evlatlarında. 14 yaşında zorla evlendirilen, kadın olduğunu bilmeyen birinin yetiştirdiği erkeklerden İngiliz soylusu olmasını bekliyoruz. Vermeden almak sadece Allah’a mahsustur. Hiç kimse bir şey vermiyor ama en kaliteli davranışı bekliyor!

Okumamış, insan yerine konmamış, konuşması yasak bir kadından efsaneler bekliyoruz hem de utanmadan. Boşuna genç Cumhuriyet tüm seferberliğini kadınlara yapmadı. Yeni bir toplum yaratırken en büyük yardımcısı kadınlar olacaktı. Boşuna ağalar baş kaldırmadı bu kararlara… Ayaklanmalar, yassah hemşehrim lafları havadan çıkmadı!

Her şey bitmiş gibi şimdi hep bir ağızdan sardık “Nihat Doğan” denilen adama. Yahu kimdir bu adam, necidir, bilen var mı aramızda! Ben mi kaçırdım bu adam başbakan mıdır, bakan mıdır, nedir! Köyün delisi bir taş atıyor milyon akıllı geçinen bizler o taşı çıkarmaya çalışıyoruz. Asıl suçlular deli ayağına yatıp mahkemeden tüymeye, cezalandırıcılar kıvırmaya devam ederken birini bulduk yükleniyoruz.

Kendime en büyük hakaret o adamı kaile alıp dediklerine anlam vermektir!

ozgecanaslan-unzile- (1)Yine bazı aklıevveller, yok efenim mini etek giyerse olurmuş, laiklikten oluyor vb. Ey zeki Türk insanı sen ne zaman bu insanları kaile alır oldun. Bunları sana TV programları mı yapıyor nedir!

Boş boş konuşanlar beynimi tırmalarken aklıma rahmetli Aysel Gürel’in bundan 30 sene önce yazdığı Ünzile geldi. Onun hikayesi ve yaşanılanlar film şeridi gibi gözümün önünden geçti.

sanatimizinhatiradefteri.com yazılan hikayeye göre Ünzile şöyle ortaya çıkmış…

“Aysel Gürel’e bu sözleri yazdıran Ünzile’nin hikayesi Aysel Gürel’in Anadolu turnesinde mola verdiği bir köyde başlar, bu köyde Gürel Ünzile ile karşılaşır. Biraz sohbet ettikten sonra Ünzile’nin hayatını dinler. Ünzile çok ufak yaşta evlendirilmiştir. Evleneceği kişiyi görücüler seçmiş, birkaç koyun karşılığı isteyen kişiye ufak yaşta teslim edilmiştir. Ufak yaşta gördüğü baskıdan dolayı artık kendine çizilmiş kadere razı gelmiştir. Olaylara ses çıkartamamaktır. Gördüğü baskı ve yaşam biçimi onu dünyanın sadece kötü olduğuna inandırmıstır..” Aslında Ünzile’nin hikayesi geri kalmışlığın hikayesidir. Hala Anadolu’nun bazı bölgelerinde kız cocukları mal gibi alınıp satılmakta, bir ömür geçireceği kişi başkaları tarafından seçilmektedir. Aslında Ünzile Türk kadının hikayesidir. İnsan yaşamının hiçe sayıldığı yerlerin hikayesidir. Aysel Gürel de çaresizliği bu şarkıyla anlatmaya çalışmıştır. Sezen Aksu’nun ve Şebnem Ferah’ın müthiş yorumlarıyla ayrı bir anlam kazanmıştır Ünzile… Birde şarkıyı bundan sonra dinleyin.Eminim daha bir anlamlı gelecektir. Çünkü bu bir şarkı değil çaresizliğin haykırışıdır…”

 Şakının sözleri

Ünzile insan dölü
On kardeş beşi ölü
Büyüdükçe unufak
Ve gelir de görücü

İnci gibi dişi

Aysel Gürel
Görücü bilir işi
Söğüdüm ağlar gider
Olur hatun kişi

Varmadan sekizine
Ergin oldu Ünzile
Hem çocuk,hem de kadın
On ikisinde ana
Bir gül gibi al ve narin
Bir su gibi saydam ve sakin
Susar kadın ünzile

Yağmuru kim döküyor
Ünzile kaç koyun ediyor
Dayaktan uslanalı hiçbir şey sormuyor
Yağmuru kim döküyor
Ünzile kaç koyun ediyor
Dayaktan uslanalı hiçbir şey sormuyor

Korkar durur gitmez
Köyün en son çitine
İnanır o sınırda
Dünyanın bittiğine
Ünzile insan dölü
Bilinmezlere gebe
Sırların mihnetini
Yüklenip de beline

Varmadan sekizine
Ergin oldu Ünzile
Hem çocuk hem de kadın
On ikisinde ana
Bir gül gibi al ve narin
Bir su gibi saydam ve sakin
Susar kadın Ünzile

Yağmuru kim döküyor
Ünzile kaç koyun ediyor
Dayaktan uslanalı hiçbir şey sormuyor
Yağmuru kim döküyor
Ünzile kaç koyun ediyor
Dayaktan uslanalı hiçbir şey sormuyor.

Şebnem Ferah yorumunu sevdiğim için bu da videosu…

Bu ülkenin şapkasını önüne alıp düşünme zamanı çoktan geldi de geçiyor. Ama cezalar çözüm olmuyor olmayacaktır. İçinde çoğu zaman eğitim, kimi zaman sağlık ve çoğu zaman kadın yer almalıdır…

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com