Serbest

10th Ocak, 2016 | by Ozan İlginoğlu

0

200 bine yakın görseli internete yükleyen kütüphanede mi bu dünyada!

New York Halk KütüphanesiZihin denilen şey insan ile başladı yine insan ile bitecek. Kendi kudretinin çoğu zaman farkında olmayan insanların bazıları hala iyi şeyler için çırpınmaya devam ediyor. İşte onlar yüzünden bu dünya daha yaşanabilir hale geliyor. Daracık penceresinden sokağına bakan çocuk hala bu umut ile dünyaya güvenmeye devam ediyor. Adına kütüphane diyorlar…

Umuda bakan çocuklar

Özellikle neredeyse 2000 yıldır sofrasından acısı eksik olmayan bu topraklardaki benim gibiler, bu haberleri okuyup umutlanıyor. Kendim için değil o pencereden umuda bakan çocuklar için!

Kitapları yakılan, kitapları toplatılan hatta kitap yazdığı için zulme uğrayan insanların yaşadığı bir coğrafyada gelecek için 200 bin görsel yayınlayan New York Halk Kütüphanesi bir umut olabiliyor.

Belki de çoğu zaman global köy fikrini bu yüzden seviyorum. Olumsuzlukları kucağımıza bıraktığı için değil. Tam umut bitti dediğimiz anda umudu kucağımıza bıraktığından!

Kütüphanenin bu şahane hizmeti ile dünyanın bir ucunda araştırma yapan, iyilik için yanıp tutuşanlar bu görselleri bilgisayarlarına yüksek çözünürlüklü şekilde indirebiliyorlar. Yüzyıllara, türlerine ve bölgelere göre kategorilendirilen görsellere kütüphanenin internet sitesinden ulaşılabiliniyor.

İnsan zihninde sınırların hala kalkmadığı ama sanal dünyada çoktan sınırların Berlin Duvarı gibi yıkıldığı bu dünyada, Kütüphane yöneticisi Shana Kimball şu güzel açıklamayı yapıyor. ”İzne gerek yok, sadece alın ve kullanın.”

İnsanların oyun oynamayı sevdiğini bilen kütüphane, görsellerin yeniden kullanımlarını teşvik etmek amacıyla dijital oyunlar ve araçlar da geliştirmiş. Bu oyunlardan biri, ‘konak ustaları’. Kullanıcılar, bu oyunda Pac-man’e benzeyen bir karakter vasıtasıyla New York apartmanlarının planları arasında yönlerini bulmaya çalışıyor. Sokakların, caddelerin yıllara göre değişiminin karşılaştırılabildiği bir diğer uygulama olan ‘Önce ve şimdi’ ile kullanıcılar; 1900’lerin başında New York sokakların nasıl göründüklerini görebiliyor.

Yaşadığımız bu dünyada insanlık bir tarafta medeniyetine kat çıkarken bir tarafında çıktığı katları yıkıyor. Ve işin ilginci hepsi bizim dünyamızda yaşıyor.

Hemen şimdi bu görsel kütüphaneyi bu linke tıklayarak karıştırmaya başlayın…

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com