Reklam/Pazarlama

15th Ekim, 2014 | by Ozan İlginoğlu

0

Pazarlama mı reklamdan, reklam mı pazarlamadan çıkar?

Sık sık birçok kişi reklam veya tam tersi pazarlamayı birbirlerine karıştırırlar. Her ikisininde bileşenleri çok farklıdır. Farkı bilmeden ve pazar araştırması yapmadan önce bunu iyi bilmelisiniz.
İsterseniz her birinin resmi tanımlarını inceleyerek ve nasıl pazarlama ve reklamın birbirinden farklı olduklarını anlatarak olaya başlayalım:

Reklam: Birileri tarafından ikna edici bir mesajın, ücretli,kişisel olarak, potansiyel müşterilere iletilmesi olayına denir.

Pazarlama: Sistematik bir planlamayla, uygulama ve ticari faaliyetlerinin bir karışımının, kontrolünü birlikte,karşılıklı olarak yapılması kaydıyla alıcı ve satıcılara ulaştırılmasıdır.

Reklam, pazarlama sürecinin tek bir bileşenidir. Bu iş, ürün veya sunum hizmetlerinin bir parçasıdır. Bu reklam yerleşimlerinden, uşatırılmak istenilen mesajlara ve reklam stratejileri geliştirme sürecini içermektedir.Bunlar gazete gibi ortamlarda ilan yerleştirmeden, doğrudan postalama, billboard, televizyon, radyo, ve internet’i kapsar. Reklam, pazarlama planı içinde en büyük gideri kapsar, ikinci gider pazar araştırmasıdır. Halkla İlişkilerde bu planlamada Pazar araştırmasının gerisinde kalmaz .

Reklam ve pazarlamayı ayırt etmek için en iyi yöntem pazarlamayı bir pasta olarak düşünmek. Ve bu pastanın dilimlerinin de müşteri destek, satış stratejisi, pazar araştırması, medya planlaması, halkla ilişkiler, ürünlerin fiyatlandırılması, dağıtım, reklam olarak düşünmektir. Sadece reklam stratejisi anlaşıldığı üzere pastanın bir dilimine eşittir.
Tüm bu unsurların sadece bağımsız olarak çalışması gerektiğini hep söyleriz ama aynı zamanda birlikte büyük hedefin gerçekleştirilmesi yönünde de ortak çalışmalıdırlar. Pazarlama bir organizasyonla (şirket), tüketici arasındaki alışverişi planlanlayıp organize eden ve sonunda işi kolaylaştırıp satışa götüren yöntemler toplamıdır .

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com