Reklam/Pazarlama

29th Kasım, 2016 | by Ozan İlginoğlu

0

Marka sadakatinde ”deneyim” pazarlaması

kafe-vesto-deneyim-pazarlamasi-ozanilginogluMüşterinin kral olduğu günümüzde artık, rekabetin olmadığı alan neredeyse yok gibi. Durum böyle olunca son tüketiciye sunulan ürünlerde ya farklılaşman ya da tüketiciye çat kapı ulaşman gerekiyor. Deneyim pazarlaması işte böyle bir dizi soruya cevap için var.

Çat kapı ulaşmanın önünde de aslında maddelerce engel var. Kira giderleri, raf parası, doğru yerde doğru zamanda olmak vb. Kendi içinde sorunlar yumağı haline gelen bu pürüzlerden yaratıcı fikirlerle aslında sıyrılmak mümkün. Aşağıda paylaştığım habere bugün denk gelince, uzun zamandır yazmayı düşündüğüm ”deneyim pazarlaması” kavramına değinmenin zamanının gelip geçtiğine karar verdim.

Sadece ürün üretip, satışa sunmanın zamanı çoktan bitti. Ama markalarımız dünyayı biraz geriden takip ettiği için bu habere daha alışamadılar! Apple markasını, dünyada neredeyse ”kutsal marka” haline getiren yaklaşım tasarım ve kullanıcıya sunduğu deneyim keyfidir. Günler öncesinden Iphone kuyruğuna giren tüketici için Apple mağazaları sadece son nokta değil, deneyimin başladığı ilk noktadır. İşte markalarımız her ne üretiyorsa üretsin tüketiciye bir ”deneyim” dünyası sunmasını bilmesi gerekmektedir.

Şimdi tekno marketlerde bulunan rafları öne sürerek bir karşı duruş sergileyebilirsiniz. Ama anlatmak istediğim şey deneyim ortamını sunduktan sonra tüketicinin kendi hikayesini yaratmasıdır. Yani markanın sunduğu hikayede tüketici olmak istemiyor. Aksine markanın sunduğu doğru ortam ve ürünleri kullanarak unutamayacağı kendi hikayesini yazmak istiyor. Deneyim pazarlaması dediğimiz şey işte budur.

Vestel’den ”Kafe Vesto”

Vestel, müşterilerine bir ilki gerçekleştirerek Beşiktaş ve Kavacık mağazalarının içerisinde yiyecek ve içecek satışı yapan Kafe Vesto’yu açmış. Kafeteryaların açılma sebebi tam da yukarıda anlattığım şey. Kullanıcıların Vestel ürünlerini daha yakından tanıması ve deneyebilmesi.

Vestel Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ergün Güler şöyle demiş, ”Vestel, müşteri memnuniyetine her zaman çok önem veriyor ve iş süreçlerinde en öne koyuyor. Tüketicilerimizle bağımızı koparmadan onlarla sürekli iletişimde kalmak bizim için çok önemli. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz Kafe Vesto projesi sektörümüzde bir ilk. Kafe Vesto ile müşterilerimizin bir yandan keyifli vakit geçirmelerini bir yandan da Vestel teknolojisini diledikleri gibi inceleme fırsatı sunuyoruz. Diğer bir ifade ile Vestel Beşiktaş ve Kavacık Mağazaları sadece bir elektronik mağazası değil artık yaşayan bir buluşma noktası oluyor. Şimdilik sadece iki noktada bulunan kafe konseptli mağazacılık anlayışını, yakın zamanda Türkiye’nin dört bir yanına, özellikle çarşılara yayarak sektöre yeni bir soluk getirmeyi hedefliyoruz ” demiş.

Bu çalışma ile ”deneyim pazarlaması” ile ilgili yakınlarda diğer markalardan da farklı çalışmaların gelebileceğini öngörüyorum. En azından bu kafe fikri geride duran, fikirleri öteleyen markalar için ateşleyici güç olacaktır.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com