Serbest

1st Aralık, 2014 | by Ozan İlginoğlu

0

Vikipedi’nin sonunu sözde bağımsız editörler mi getirecek?

Sorunlar bazen çözümleri, çözümsüzlükler de böyle yazıları beraberinde getiriyor. Bilindiği üzere Vikipedi, online ansiklopedi… Ve çoğunluğu gönüllü ordusundan oluşan editörlerden oluşuyor…

Bakınız Vikipedi nedir?

vikipedi_ozanilginoglu_com (2)Kabaca bu şekilde ifade ettikten sonra, doğru bilgiyi araştırarak düzenlemelerle bizi neredeyse sonsuz karmaşık bilgilerden doğruluğu araştırılmış bilgilere ulaştırıyorlar. Bu tanım 2012 yılına kadar doğruydu. Ama 2012 yılında bir durum patlak verdi. Sözde bağımsız bir çok editör SEO çalışmaları kapsamında para karşılığı bazı düzenlemeleri yaparken bazılarını da firmalara baskı kurarak ya siliyor ya da eklemiyorlarmış!

www.btnet.com.tr’nin haberine göre, “içeriğinde milyonlarca bilgiyi barındıran Wikipedia’nın önde gelen iki editörü Roger Bamkin ve Max Klein para kazanmak amacıyla sitedeki içerikleri değiştirdiği” ortaya çıkmış. Buraya kadar uluslararası olan sorun, bence ülkemizde de bu işleri yapıp, para kazanan bir çok editör var. Aynı araştırmanın bizde de yapılması gerek. Yoksa bazı iyi niyetli yaklaşımların altından farklı sonuçlar çıkamaz…

Bağımsız editörler!

Bilindiği üzere, alanında uzman, tanınan kişiler hakkında bilgi verici sayfalar var. Örneğin “Yaşar Kemal” diyerek arama yaptığınızda hayatından tutun da, son kitabına kadar tüm bilgileri bulabilirsiniz. Son zamanlarda dikkatimi çeken bir durum var. Bu bilgiler dışında Yaşar Kemal hakkında kendi resmi sayfası olsa bile yönlendirme yapılmıyor. Yani Yaşar Kemal’in her gün güncellediği internet sayfasına link vermeniz imkansız çünkü reklam olarak sayılıyor! Sürekli kullanıcılar Vikipedi sayfalarına muhtaç hale getirilmeye çalışılıyor.

Bağımsız editörler, özellikle gönüllü çalışanlar karşılığında bir ücret almadıkları bu sayfaların güncellenmesini bir şekilde engelliyorlar. Ve editöre bağımlı hale getirip karşılığında bir çıkar kazandıklarını düşünmemizi istemeden sağlıyorlar!

Ben uzun zamandır bu özelliği kendimce test ediyorum ve sürekli kişilerin kurumsal web adresleri eklenmiyor, reklam girişimi diye engelleniyor. Vikipedi sayfalarına değer verip yazılan bir kişinin günlük, resmi kendi adıyla alınmış domaini reklam diye eklenmiyor? Sizce ardında nasıl bir niyet var? Bilen beri gelsin!

 

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com