Serbest

23rd Aralık, 2014 | by Ozan İlginoğlu

0

Yeni yaşam ünitelerimiz, akıllı araçlar mı?

Kindle-Fire-kitchen19 Aralık Cuma günü sevgili Murat Akgün ile Radyo Pause’da “Sosyal medya ve yeni gazetecilik”i konuşmak için biraraya geldik. İstanbul ve Ankara’ya göre daha az trafik sorunu yaşayan memleketimizde toplu taşıma aracı olan İZBAN’ı kullanmaya çalıştım ama yine de iş çıkış saati olduğu için programa yaklaşık 15 dakika geç kaldım.

O yüzden bu çok geniş konuya sadece giriş yapma fırsatı bulduk. Devamı gelecek diğer programlarda telafi edeceğiz.

Yaşam ünitesi mi?

O programda “yaşam ünitesi” konusuna değindim. Ve bu konuyu biraz bu yazıda irdelemeye karar verdim. 3-5 yıl önce bu kavram mobilya sektöründe daha sık kullanıyordu. Bu terime göre bizim yıllarca salonda TV, uydu ve DVD player koyduğumuz mobilya bölümün adı yaşamımızın kaynağı hale getiriliyor!

Sebebi basit çünkü salonumuzun en önemli yerini kaplayan, akşam herkes eve gelince ortak tek bakılan nokta burası… Düşünün şöyle ailenizle birlikte bu günlük koşuşturma içerisinde eve gelince toplandığınız ve dikkatinizi topladığınız yer!

Boşuna “yaşam ünitesi” değil! Artık yaşam koşuşturması içerisinde en küçük toplumsal birim olan aile belirli alanlarda biraraya gelebiliyor. Eski aile geleneklerinde herkes ne olursa olsun bir yemek sofrasında toplanırdı. Bu bir şekilde yavaş yavaş ortadan kalktı.

Sonra salonlarda bir TV önünde dizi ya da bir program izlemek için biraraya gelmek önemli hale geldi. Çünkü tek ortak eğlence alanımız burası kalmıştı. Kalmıştı diyorum, sorun mobilya firmalarına bu “yaşam ünitesi” satışlarının son durumu bir devrin daha sonuna geldiğimize işaret ediyor.

Artık “akıllı aletlerimiz” ile toplanıyoruz. Nasıl mı?

Herkes kendi aracı elinde, kendi dünyasına kafasını eğmiş bir oda içerisinde oturuyoruz. Teorik olarak biraradayız ama pratikte her birimiz ayrı dünyada yaşıyoruz. Kimisinin elinde tablet, kimisinde akıllı telefon, bazılarınında laptop…

Yani bu durumda teknoloji bizi değiştirirken yeni sözde “yaşam üniteleri” önümüze koyuyor. Yanımızdaki kardeşimize, mutfaktan bir şey getirebilir misin WhatsApp üzerinden söylüyoruz!

Aile olarak eğlenceler elimizde tuttuğumuz ekranlar oluyor!

Bu durumda bir kaç yıl içinde aile kavramı da belki yeninden tanımlanacak. Şöyle olabilir!

Fiziken aynı mekanda yaşayan ama ruhen zaman ve mekan sınırı olmayan bireylerin oluşturduğu en küçük sosyal birim!

Sizce…

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com