Medya

23rd Mart, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

“Ulan İstanbul” dizisi bitti, şimdi ne olacak?

ulan istanbul bitti1Seçimlere yaklaşan ülkemizde gün geçmiyor ki yeni bir haber dalgası tüm medyayı sallamasın… Medyayı diyorum çünkü bu sallantı vatandaşa ancak 2-3 ay içinde ulaşıyor. Çünkü Anadolu insanının derdi yaşamak, karnını doyurmak!  “Son dakika” haberlerinin telefon ekranından TV ekranına kadar işgalinin artarak devam ettiği bu günlerde kargaşa içinde özellikle TV kanallarında bazı yapımlara başlanırken kimilerine de son veriliyor. Enerjik, yerinde duramayan ve hızlı kararlar alan insani özelliğimiz tüm mecralara da birebir yansımış…

”Dizi dizi online yerli dizi”

Geçtiğimiz haftalarda “Ulan İstanbul” internete geçebilecek mi?” diye bir yazı yayınlamış üzerinden 1 hafta geçmeden dizi Kanal D’nin internet sitesi üzerinden yayınlanmaya başlamıştı. Hatta ilk yayın rekor izlenme sayısı 1 milyonun üzerinde tıklanmıştı. Ardından kanal internet sitesi üzerinden cüzi rakamlarla izlenebilecek platformu devreye almış ama uygulamaya koymamıştı. Çünkü yayının sponsoru Migros olmuştu. Bir çok yerden sponsorluk talebi gelmesine rağmen internet sitesinin tutarsız açıklamaları biz sosyal medya takipçilerinin canını sıkmıştı. Hatta Kadir Has Üniversitesi’nden İsmail Hakkı Polat hocamız, “Dizi dizi online yerli dizi…” yazısında bu durumu eleştirmişti. Şöyle bir öneri getirmişti.

“Kişisel kanaatim, ücretli modele geçilirse riskin daha da artacağı yönünde ama eğer dizi sponsorlu ve ücretsiz gösterilmeye devam eder ve 5. haftasında da 1,5 milyon civarı izlenirse bence gerek medya patronları gerekse reklamverenler açısından Yeni Medya yayıncılığının kapıları ardına kadar açılır. Zaten bu ilk büyük çaplı deneyimin sonuçlarına biraz daha detaylı göz atarsak, işin somut sonuçlarını da görebiliriz.”

Yine yazısında bu maceranın 2 hafta bile sürmesini ülkemiz için yeni bir ufuğun başlangıcı olacağını belirtmişti. Ben ise özellikle kanalın bir çok başarısız girişimlerini görünce sponsorluk modeli üzerinden bu işin devam edeceğine inanlardandım, hala da öyle. Ama konvensiyonel klasik yapıya alışmış, hantal bir kurum için sürdürülebilir bir çaba değildi! Serbest piyasada boşluklar başka birileri tarafından doldurulur. Bence iyi niyet ile başlayan ama profesyonelliğe dönüşemeyen bu girişim bir başka girişimciye ilham verecektir.

“Ulan İstanbul”

Kanalın bir kaç kez ağzında dolandırdığı yayının bitirilmesi bugün siyasetin yoğun gündemine getirilerek tamamlandı. Öncesinde gelen tepkiler nedeniyle açıklamalar geri alınmış böyle bir niyetin olmadığı dile getirilmişti. Oysa ki bugünkü gibi karmaşık bir konjonktür bekleniyordu o da gerçekleşti. Kanal şöyle bir açıklama yaparak, “Ulan İstanbul” dizisinin online macerasını sonlandırdı.

“Kanal D’nin, ekrandan internete geçen sevilen dizisi ‘Ulan İstanbul’ bu akşam 39. Bölümüyle yayın hayatına veda ediyor. Dünyada yavaş yavaş dijital yayıncılığa geçildiği şu dönemde Ulan İstanbul’la bir ilke imza atarken, Kanal D olarak bu değişimde öncü olmaktan gurur duyuyoruz. Yurt dışında 60 milyona yakın abonesi olan dijital içerik yayın sitesi Netflix; Kevin Spacey’nin başrolünde oynadığı ‘House of Cards’ ve 12 Emmy adaylı ‘Orange is the New Black’ gibi dizilerinin yapımcılığını da üstlenirken, İngiltere de BBC’nin iPlayer platformu bugün ülke internet trafiğinin yüzde 20’sinin üzerinde bir kullanıma sahip. Yurt dışında oturmuş bu sistemi Türkiye’ye tanıtmanın ilk adımını sosyal medyada büyük ilgi gören dizimiz Ulan İstanbul’la attık.

Ücretsiz ilk bölüm

Ücretsiz ilk internet bölümü 24 saat dolmadan 1 milyonun üzerinde tıklandı. 34.bölümün kanald.com.tr’ye yüklenmesinin hemen ardından yoğun ilgi nedeniyle site bir süre kilitlendi. Bu ilgiye rağmen ücretli yayınladığımız bölümle Türk izleyicisinin dijital yayıncılığa henüz hazır olmadığını görerek Ulan İstanbul’un yayın hayatını sonlandırma kararı aldık. Zamanla sektörde diğer yapım şirketleri ve yayıncıların kolektif çalışmaları ve izleyicinin de bu yönde edineceği alışkanlıkla böyle bir değişime gidileceğine inanıyoruz.

Herkesin kendine uygun ortamda, daha özgün ve özgür içerikler izlemesine imkan sağlayan bu sistemin oturmasıyla izleyici bu içeriği ne zaman izleyeceğine kendisi karar verecek. Kendine özgü komedi dili, 51 milyon tıklanma alan, fenomen şarkıları ve bu şehre en sinkaflısından birer ‘ULAN’ çekip gelen Nevizadeler’i yaratan, yaşatan senaristimiz, yapım ekibimiz, yönetmenimiz, oyuncularımız ve bizi sonuna kadar destekleyip, sevgisini esirgemeyen izleyicilerimize çok teşekkür ederiz. “

Gerek sergilenen oyunculukları gerekse senaryosuyla birbirine benzeyen yapımların cenneti olan ülkemizde bir farklılık yarattı. Gelecekte özellikle online platformlarda yayınlanacak yapımlar için fikir verecek çalışmalarda bulundu. Günden güne büyüyen sosyal medya ekosisteminde bence çok rahat yer bulacak bir düşünce “doğru yönetilemediğ” için başarısızlıkla sonuçlandı. Ama boşluğu dolduracak diğer girişimcilere güzel bir pas verildi. Artık darısı bu verilen pası gol ve gollere çevirecek girişimcilere düşüyor. Takipteyiz…

Siz de takipte kalın…

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com