Reklam/Pazarlama

23rd Temmuz, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

Reçelci Rena, iyi bir pazarlama uzmanı mıdır?

recelci_rena (3)Geçen sene Eylül ayında neredeyse her Egeli’nin yaptığını yaparak Sakız (Chios) adasına ekip olarak gitmiştik, orayla ilgili yaşananları bu yazıda yazmıştım (Ben Çeşme derim sen Sakız anlarsın) Bayram tatilinde 40.000 kişinin Yunan adalarını tercih etmesi sonucunda tekrar gündeme gelen bu küçük adalar uzun zamandır yazmayı düşündüğüm bir anıyı hatırlattı.

Yunan adalarıyla ilgili internet aleminde neredeyse binlerce yazı var. Ama benim değinmek istediğim konu biraz daha farklı. Reçelci Rena üzerinden yola çıkıp pazarlanamayan hiçbir şey yoktur, pazarlayamayanlar vardır tezine bağlayacağım konuyu. Bodrum, Çeşme turizm konusunda kan ağlarken bu küçük adalar nasıl oluyor da her sene daha fazla turist çekiyor. Tüm mevzu “ucuz” olmada mı yatıyor!

Eğer öyle olsaydı burnumuzun dibinde keşfedilmeyi bekleyen; ucuz, temiz nice sahil şehri varken, tercih edilmeleri nedendir?

Aslında soruyu sorarken sizi yönlendirmekte istemiyorum.

O zaman bu yazıya ismini veren Reçelci Rena‘yı anlatarak işe başlamak istiyorum.

recelci_rena (4)Sakız Adalı Panatiokis Korakis, 1935 yılında İzmir’in Bornova ilçesinde Sakız’dan gelen sakızlarla reçel üretimine başlar. İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması ve 1941 yılında Sakız Adası’nın Alman bombardımanı ile zor günler yaşayan Korakis şirketi, kısa sürede krizi atlatır ve yoluna devam eder. Ailenin şu anki temsilcisi Rena Korakis’e göre, doğal ham maddelerden üretilen reçeller, meyve suları ve yerel lezzetler, tüketici tarafından büyük ilgi görüyor. Fabrikada her yıl 150 ton ürün son derece modern makineler ile doğal ve lezzetli şekilde üretiliyor. Ayrıca turistlere yönelik bir de hediyelik eşya satan mağazaları var.

Ege’de Sonsöz internet sitesinde yapılan haberin son cümlesi Yunanistan turizminin başarısını bence özetliyor. “Sıcak atmosferiyle, ziyaretçileri sarmalayan mağazadaki fiyatlar da oldukça makul…”

Ve Rena Korakis, Türkiye ve İzmir’e ayrı bir sevgi beslediğini söylerken , ‘‘İzmir benim vazgeçilmezim vatanım’’ diyerek bu duygusunu dile getiriyor.

Sıcak atmosfer ve uygun fiyatlar…

recelci_rena (1)Biz bu iki kavramı da maalesef yıllar önce turizm ve profesyonellik adına kaybettik. Örneğin İzmir’de kaç tane Yunanca konuşan mekan var. Ama Sakız Adası’na gittiğinizde göreceksiniz ki Türkçe konuşan o kadar çok mekan var ki! İngilizceyi hiç konu bahis bile etmiyorum. Facebook üzerinden gazeteciler son günlerde Reçelci Rena‘nın sayfasını beğenince dikkatimi çekti, sayfayı beğenip bende inceledim. Satışlarının yarısından çoğunu yaptığı Türkler için her şey Türkçe yazılmıştı.

Rena tüketicisini doğru tanıyor. Ayrıca reçel dükkanına girdiğinizde siz İngilizce kıvranırken Rena Türkçe hal hatır sorgu sonrası “Nasıl yardımcı olabilirim” diye soruyor. Siz de o sıcak karşılama sonrası 1 kavanoz sakız reçeli alıp çıkmak yerine 3 kavanoz alıyorsunuz. Bir de bizim fahiş fiyatlar karşısında ezilen reçel kavanozlarını görünce tüm akrabalarınız gözünüzün önünden bir film şeridi gibi geçip gidiyor. Her birine bir şey almak birden boynunuzun borcu oluyor!

Bugün profesyonel pazarlama dilinde yapılanı Rena bireysel olarak yapıyor. Önce pazarını belirlemiş, sonra tüketicisini tanımış ve en sonunda da müşteri ilişkilerini yürütüyor. Aslında bu yapılan sadece ona has bir şey değil. Tüm adadaki işletmelerin neredeyse çoğu aynı şeyi yapıyor. Bunu profesyonel birilerinin desteği ile mi yoksa amatörce mi bilmeyerek yapıyorlar o konuda bilgim yok. Ama sonuç başarılı oluyor ki tüm yazılara bir şekilde konu oluyorlar.

İşi özetlemek gerekirse bizim turizmimiz ne acı ki çok profesyonel yapılmaya çalışıldığı ve yapılamadığı için kaybediyor. Niyetimiz gayet iyi ama sonuç kötü. Profesyonellik her zaman pirim sağlayan bir şey değil. Bazen amatörce görünmek, amatörceyi planlı yapmak kazandırır. Biz Türklerin gönlünü bu adalar böyle kazanıyor. Üzerine ucuzlukta eklenince her sene turist sayısı giderek artıyor.

Büyük bir yanlışlık ve aksilik olmazsa seneye bu sayı 50.000’leri bulacaktır… Demek ki daha çok öğreneceğimiz şey var.

Not: Bu yazıya konu olan  Reçelci Rena ile uzaktan yakından bir bağlantım bulunmamaktadır 🙂 🙂

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com