Serbest

1st Eylül, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

E-kitap fiyatında psikolojik sınır ne olmalı?

ekitap-okuyucuHer insanın hayatında olmasını istediği şeyler vardır. Kimi her hafta sinemaya gitmezse o hafta hayatında bir şeylerin eksik olduğunu hisseder. Kimisi de her gün bilgisayarından dizi takip etmezse mutsuz olur. Bir de benim gibi kitap okumaya düşkün insanlar vardır. Hep okumak isterler, uykuları gelmemesi için her şeylerini verebilirler. Ben ne sıkı bir sinema izleyicisiyim ne de dizi takipçisiyim. O yüzden onlar hakkında ahkam kesemem! Ama kitap konusunda birkaç şey söyleyebilirim.

İyi bir kitap okuyucusunun en büyük sorunu kendisidir. Çünkü o, gün içinde hep okumak ister ve kuytu köşede kendine okuma zamanı yaratmaya çalışır. Ama bu zaman yaratmada bazı sorunlar yaşar. Ne mi?

1- Kitabı sürekli yanında taşıma sorunu. Çünkü aranan o zaman hep olmadık durumlarda olur o zamanda kitaba ulaşamaz.

2- En kötüsü uyku öncesi kitaba ulaşmak ister ama yataktan kalkıp kitaba ulaşmak ve ışık sorununu çözmeye çalışmak yaratılan zamandan çalmaktır.

3- Aklı okuduğu hikayede kalır, kendini işe vermekte zorlanır.

4- 1 ay içerisinde en az 4 kitap (haftada bir tane), en çok 8 civarı kitap okur. Yılda en az 96 kitap yapar. 1+1 evinde nefes alabilmek için bir kısmını feda etmek zorunda kalır!

5 – Paylaşmayı sever ama bu paylaşma okuyup geri verilmek üzerine kuruludur. Okuyup geri vereceğim diye alınıp bir daha geri gelmeyen kitaplarına çok üzülür. Getirmeyeni affetmez! Oysa ki hediye ettiği kitaplar için aynı kini beslemez.

6-….

e-bookBu maddeler kendi içerisinde daha fazla ayrıntılandırılabilinir. Ama ekonomik açıdan dördüncü maddeye dikkat çekmek istiyorum. Ayda en az 4 kitap okuyan biri (basılı olandan bahsediyorum) ortalama en az kitap başı 15-20 TL parayı gözden çıkarır. Ayda 60 TL, yılda 720 TL yapar. Neredeyse bir asgari ücretin yüzde yetmiş beşidir. Ki iyi bir okuyucu en az 1000 TL’yi harcar.

Asgari ücret ile geçinen bir genç bir okuyucu aylık maaşının onda birini ayırmak zorundadır. Şimdi bu yazıyı okuyup hayatında hiç Halk Kütüphanesine gitmemiş biri, ücretsiz kütüphanede okusun diyebilir. Ki sallamanın ülkemizde ata sporu olduğu düşünülürse normaldir!

O zaman şöyle bir cevap verilebilir. Bizim kütüphanelerimiz okuyucu çekmek üzerine tasarlanmamış genelde arşiv mantığı ile kurulmuştur. Yani senin yeni kitapları “Milli Kütüphane”ler dışında okuma şansın yoktur. Diğer kütüphanelerde en yeni basım 90’lı yıllardır bulduysan öpüp başının üstüne koyarsın!

Bu durumda yukarıda yazılan maddelere en güzel cevabı kendince “E-kitap”larda bulabilirsin. Çünkü e-kitaplar neredeyse iyi bir kitap okuyucusuna en güzel yardımcıdır. Ama en büyük sorunu ücretinde yatmaktır. Basılı bir kitabın 15-20 TL arasında satıldığı ülkemizde e-kitaplar 12-20 TL arasında alıcı bulmaktadır. Bu durumda neden e-kitap alayım dersin? Ve korsana yönelirsin!

1990’lı yıllarda müzik sektörünün dönüşümü de aşağı yukarı böyle gerçekleşmişti. Albümler arayüzleri berbat sitelerden satılmaya çalışılıyordu. Ve insanlar parçaları tek tek alamıyor tüm albüme neredeyse CD kadar ücret ödüyordu. Ve bir adam ortaya çıktı, “Steve Jobs” siz ne yapıyorsunuz dedi? Önce iTunes ile kullanıcı dostu arayüz tasarladı sonra albüm satmak yerine 0,99 cent ile parça satmaya başladı. Herkes inanmadı, korsan bu şekilde durmaz filan dedi. Firma bile 6 aylık hedefi 1 milyon indirmeye göre planlamıştı. Ve inanılmaz bir şey oldu 3 günde 1 milyon indirilmeye ulaşıldı.

Gelelim e-kitap olayına. Sen basılmış kitap ile e-kitabı aynı ücret ile satarsan önce korsana yol verirsin sonra da kendi pazarını baltalarsın. Basım ve dağıtım süreci çok meşakkatli bir iştir. Bu süreci bir okuyucu sabahtan akşama yaşasa 15 TL verdiği kitap için 25 TL bile verebilir. Ama e-kitapta bu süreç saçmadır. Yeni bir e-kitap okuyucusu olarak, kendimce psikolojik rakamlar çıkardım.

E-kitap için psikolojik sınır 9.99 TL’dir… Gerçekten öyle, bunun üzerindeki her fiyat piyasa ekonomisinde alıcısını bulamaz korsan bu boşluğu doldurur. Basılı kitapta ise 19,99 TL’dir. İstisnalar kaideyi bozmaz. Eğer gelecek e-kitaptaysa ki bence de öyle. Bu süreci hızlandırmak ya da yavaşlatmak bizlerin elinde. İyi bir e-kitap okuyucusu ile insan bir çok soruna çözüm bulabiliyor. Ve kısa sürede alışıyor. Ama kitap fiyatları okumamaya bahanesi çok olan bizim gibi toplumların bu süreçten uzaklaştırıyor.

Doğru fiyat, doğru kitap okuyucuları ile ulaşım araçlarında kitapdaşlarım ile buluşmak ümidiyle…

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com