Sosyal Medya

19th Ekim, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

Tatil yapıyorsan eğer sosyal medyadan sağır sultan bile duymalı!

sosyal medya tatil fotografı (2)Görgü kuralları açısında son 15 yıldır çokta ileri gittiğimiz söylenemez. Hatta tüm TV ve radyo programlarında şu anekdotu anlatırım. 10 yıl önce, birisi yediği yemeği söylerken bile utanır ve çekinirdi. O yüzden Instagram ilk ülkemizde yayılmaya başladığında bu örf ve geleneklerimiz nedeniyle özellikle yemek fotoğraflarının çekilmesi ve yayınlanması konusunda şüphelerim vardı. Hatta bu modanın bizde tutmayacağını bile düşünüyordum. Ama yanılmışım!

Yabancıların “Food Porn” dediği, biz de yemek fetişistliği ya da görgüsüzlüğü hızlıca yayıldı. Bilmiyorum bu ilk yayılma sürecinde acaba bende bu furyaya dahil oldum mu tam emin değilim! Şöyle kabaca sosyal medya hesaplarına bakınca dahil olduğum pek söylenemez.

Peki tüm hayatımızın anını yaşamak yerine yayınladığımız bir dünyada ki parantez açmak gerek – Biz Türkler dünya lideriyiz- böyle bir durumu bugüne kadar varsayımsal olarak söylüyorduk. Seyahat arama sitesi Momondo’nun yaptığı araştırmayla birlikte tescillenmiş oldu. Şimdi yapılan bu araştırmanın ayrıntılarına bakalım…

Tatil yapmak yerine paylaşmayı tercih ediyoruz
Tatildeyken sosyal medyada en çok yazılı ve video paylaşımı yapan ülke Türkiye olurken, fotoğraf paylaşımında ise Çin’in ardından ikinci sırada kalmışız. Üzücü bir durum olmuş, birincilik dururken değil mi! Araştırmaya göre, Türklerin yüzde 64’ü tatil sırasında sosyal medya sitelerinde yazılı paylaşım yapıyor. Bu oran ile araştırmaya katılan 15 ülke arasında ilk sırada yer aldığımızı ortaya çıkarırken, Çinlileri (yüzde 39) ikinci sırada, İspanyolları da üçüncülükte (yüzde 38) bırakmışız.

sosyal medya tatil fotografı (1)Tatilde video çekmek bir başkadır!
Yine benzer şekilde video paylaşımı alanında da dünya lideri konumundayız. Her yüz Türk turistten 26’sı sosyal medya hesaplarında tatil videoları paylaşırken, yüzde 23’le Çinliler ve yüzde 12’yle İtalyanlar bizi takip ediyor. Gelişmişlik seviyesi ile ters orantılı olarak video paylaşımıyla en az ilgilenenlerse Kuzey ülkeleri olmuş. Finliler yüzde 3, Danimarkalılar ise yüzde 4 ile listenin son sıralarında yer alıyor.

Çinlinin hakkı Çinliye
Fotoğraf paylaşımında ise liderlik Çin’de. Çinlilerin yüzde 64’ü sosyal medyada tatil fotoğrafı paylaşırken, Türkler yüzde 46’yla ikinci, İtalyanlar yüzde 45’le üçüncü sırada yer alıyor.

Tatilde sosyal medya diyeti kimler yapıyor?
Tatilde sosyal medya kullanımına ara verenlerin başında Hollandalılar ve Fransızlar geliyor. Hollandalıların yüzde 55’i, Fransızların ise yüzde 50’si tatile çıkar çıkmaz sosyal medya kullanmayı bıraktığını ve dönene kadar hesaplarına bakmadıklarını söylüyor.

Tatil de bile olsak Viyana kapılarını zorlarız!
Katılımcılara tatil esnasında sosyal medyada hangi sıklıkla paylaşım yaptıkları sorulduğunda, yine Türkler listenin başında yer alıyor. Verilen yanıtlara göre, Türklerin yüzde 37’si her gün ve günde birden çok kez paylaşım yapıyor. En yakın takipçileri yüzde 13’le İtalyanlar ve yüzde 12’yle Çinliler.

Bu araştırma sonucunda tatilde en büyük rakibimizin Çinliler olduğunu söyleyebiliriz. Hatta İtalyan ile İspanyollara fark atıyoruz. İsteyince kafamıza koyduğumuz şeyi yapıyoruz.

Peki tatil yerine neden paylaşmayı tercih ediyoruz?
1- Sosyal statüyü vurgulamak istemek,

2-Gerek ekonomik nedenler, gerekse toplumsal nedenlerle yıllarca yapılamayan bir etkinliğin acısını çıkarmak,

3- Yıllarca mahalle baskısı nedeniyle horlanmak, aşağılanmak. Fırsat bulunca sıra beden demek!

4- Sosyal medya hesaplarını mahalleyi yönetir gibi yönetmek.

5- Akrabalara hava atmanın modern yöntemi.

6- Başkalarının merak ettiği yaşantıyı, dışa vurmak.

7- Ev toplantıları, günlerin modern uzantısını kullanarak, statü kazanmaya çalışmak.

8- Tatil bahane “Aysel’e her türlü fark atmak” şahane, yaşantısı…

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com