Anasayfa

19th Ocak, 2016 | by Ozan İlginoğlu

0

”Onedio” yılın haber sitesi olurken diğerleri ne yapıyordu?

onedio.comSektöründe başarılı işler yapan ender şirketlerden biri de ”Webrazzi”… Özellikle ülkemizi gözünüzün önünüze getirdiğinizde ne demek istediğimi daha rahat anlayacaksınız. Her yıl alanında başarılı olan internet şirketlerine ”Webrazzi Ödülleri” adı altında ödüller veriliyor. Aslında ödüllendirme adaylığın belirlenmesinden alanında başarılı şirketlerin seçilmesine kadar tamamen kullanıcı odaklı şekilde düzenlenmiş durumda.

İşte bu seneki ”Webrazzi Ödülleri 2015” ödüllerinde kendi alanıma yakın olması nedeniyle mi nedir, ilginç bir sonuca gözüm takıldı. ”Yılın Haber Sitesi” kategorisinde ödülü kazanan site ”Onedio” oldu. Bu alanda gerek konvansiyonel medya, gerekse holdinglerin yıllardır yatırımlarını biliyoruz. Hayatımıza daha 3 yıl önce giren bir site nasıl oldu da en önemli haber kaynağımız oldu?

Yılın Haber Sitesi

Onedio – 8352 oy
Sözcü Gazetesi – 5369 oy
Hürriyet – 4096 oy
NTV Haber – 4094 oy
Mynet – 2873 oy
Habertürk – 2863 oy
En Son Haber – 2446 oy
Sabah.com.tr – 2287 oy
MİLLİYET HABER – 1800 oy
Radikal – 1589 oy

Bence bu listede olan, olmayan tüm medya şirketleri şapkalarını çıkarıp önlerine koymalıdırlar. Hala ”Onedio”nun ne yaptığını bilmeyenler için kendi ağızlarından yaptıkları işi şöyle aktarabiliriz.

Onedio 1 Ağustos 2012’de Türkiye’nin ilk içerik tabanlı sosyal ağı olarak yayın hayatına başladı. Yeni Medya Düzeni’ni yeni çağın sosyal ağ dinamiklerini göz önünde bulundurarak formülize eden Onedio’da kullanıcılar tüm internetin en popüler haber, fotoğraf, galeri ve videolarına tek bir noktadan ulaşıp eğlenceli testler çözerken aynı zamanda Onedio’nun içeriğine de katkıda bulunabiliyor.

Bu tanımdan yola çıkarak büyük holdinglerin çatısı altında yıllardır en çok tıklanan internet siteleri nasıl oldu da ilgi kaybetmeye başladı!

Kendimce sebepleri şöyle sıralayabilirim…

  1. Ne kadar da olsa hala klasik basın kalıplarından kurtulamamak. Hantal yapının internet dünyasına adapte olmaması.
  2. Ne yapılırsa yapılsın hala ağırlıklı olarak tek taraflı, tek yönlü bilgi akışı… Sitelerin içerisine yorum kutuları eklemek, sosyal medya hesapları ile entegre etmek çözüm değil…
  3. Tüketici – kullanıcının kral olduğunu idrak edememek. Sadece siteye gelip haber okuyup gitmeleri üzerine kurulu sistemeler. İnsanlar artık gönüllü muhabir, kendileri yazmak ve kendi yazdıklarını paylaşmak istiyorlar.
  4. Eğlence ve oyun temasının haber sistemlerinin içine entegre edilmemesi. İnsanların kaç yaşında olursa olsun oyuncu kimliği olduğunu kabul etmemek, benimsememek.
  5. Kontrolcü yapının ana fikrini kıramamak. Her kullanıcının kendi otokontrolcü yapısının olduğunu kabul etmemek…
  6. Star yazarlar üzerinden sistemi idare etmeye çalışmak, tabana yayamamak.

İşte bunlar ilk aklıma gelenler. Burada yazdıklarımın tam tersini yaparak ”Onedio” yükselmeye devam ediyor. Kullanıcının yönetmen koltuğuna oturduğu bir düzende hala ben yönetmenim demek en büyük yanlışlık. Umarım bu ödül töreni büyük haber sitelerimize iyi bir ders olur. Kendilerine büyük amaçlar çıkarırlar…

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com