Reklam/Pazarlama

30th Ekim, 2014 | by Ozan İlginoğlu

0

Dikkat çekmek mi, ürün satmak mı?

Sosyal medya hayatımıza girdiğinden beri 5 dakika bile hiçbir şey gizli kalamıyor. Gizlilik eyleme dönüşmeyen şeyler için geçerli. Yoksa o akıllı telefonda şekillenen her şey bir gün paylaşılarak insanlığın hizmetine sunuluyor!

bakir_kardeslerÖyle olunca şu anda sosyal medyada fotoğrafını paylaştığım reklam çalışması dönüyor. Yerel bir firma olan Ankaralı “Bakır Kardeşler”, bir broşür çalışması yapmış. Michelin Lastik Bayiliği ve lastik üzerine bilumum işler yapan bu firma yollara 50 TL şeklinde basılmış ve para şeklinde katlanılmış broşürleri atmışlar. Firma sahiplerinin bunu sanayide yapıp özellikle milletin nasıl tepki verdiğini de izlediğini düşünmüyorum dersen yalan olur!

Cin fikir her zaman iş yapar! Ama acaba ne kadar mal sattırır. Örneğin bu çalışmadan yola çıkarak dikkat çeken ve ürün sattıranlar olarak ikiye ayıracağımız kampanyalara değinmek istiyorum. Gönül ister ki bir kampanya hem çok dikkat çeksin hem de çok sattırsın. Ama pratikte bu maalesef çok az oluyor.

O yüzden eli yüzü düzgün markalar, önce dikkat çektiren bir planlama sonra da satışa yönelik çalışmalar yapıyorlar. Bir şeyin dikkat çektikten sonra satılacağını ancak küçük firmalar zannediyorlar. Ve yanılıyorlar!

Bu çalışmada olduğu gibi tüketici yerdeki 50 TL şeklindeki broşürü para sanıp yerden alabilir. Ama sonrasındaki gelişme işin niteliğini belirleyecektir. Tüketici broşürü yerden aldıktan sonra para olmadığını anladığı an, o firmaya daha önce ne olumlu ne de olumsuz fikri varken çoğunlukla önce gülüp sonra kandırıldığını düşünerek markaya ön yargılı olacaktır.

Eğer verilmek istenilen mesaj örneğin, sizi indirim adı altında kötü lastiklere yönlendirenlere inanmayın canınız biz de kıymetlidir vb. olsa bu iletişim sonuca yaklaşacaktır. Ama burada olduğu gibi sadece dikkat çekmek ve sonrasında lastik satmaya yönlendirmekse büyük bir hayal kırıklığı olacaktır. Belki de en büyük başarıları bizim gibi insanların bu çalışmaları anlatan yazılar yazması olacaktır.

O yüzden onlarca ürünün farkındalık yaratmak adına çalışmalar yapması normal, hedefe ulaşmak adına yanlış girişimlerde bulunması “manidar”dır…

Doğru fikrin küçüğü büyüğü olmaz… Hatta iletişim çağında büyük bütçe, küçük bütçe bile fark ettirmez… Size doğru ve parlak geldiğini düşündüğünüz fikirler belki firmanıza zarar verecek. Her şey espri her şey laylaylom değildir!

O yüzden iyi niyetle çıkılan yollarda en az bir bilene sormak fikirlerini almak devamında sizin ve firmanız için yararlı olacaktır!

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com