Reklam/Pazarlama

18th Nisan, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

“Oyum HDP’ye değil, Demirtaş’a!”

hdp-2015-genel-secim (1)Bir kaç gündür elimden geldiğince partilerin 2015 genel seçim hazırlıklarına ve o hazırlıklardan yola çıkarak önümüze çıkacak tabloyu yazmaya çalışıyorum. Ben profesyonel anlamda bir siyasi bilimci değilim o anlamda değerlendirmelerde bulunmamaya çalışıyorum. Daha çok profesyonel alanım olan “iletişim”e değiniyorum.

Bence 2015 genel seçimlerinin sürprize gebe iki partisi var. Birisi HDP diğeri de Saadet ve Büyük Birlik Partilerinin oluşturduğu birliktelik. Bahsettiğim bu iki partinin Türkiye’de seslendikleri hedef kitle toplamları yüzde 60’lara ulaşıyor. Ne kadarına seslenecekleri ve ne kadarının oyunu alabilecekleri başarılarına bağlı. Samimi öngörüm SP ve BBP’nin bir HDP kadar organize hareket etmediğidir. Tabi bunda oy tabanın AKP ile örtüşmesi de büyük bir handikap. İktidar olan AKP medyayı ve devlet imkanlarını lehinde kullanarak SP-BBP koalisyonun seçmenini baskı altına alıyor. Yapılan anketlerde bu iki partinin yüzde 4-6 arasında değişen bir kitlenin oyunu alacağı öngörülüyor.

Gelelim HDP’ye…

HDP için AKP, CHP’nin seçmeninden oy alacağını düşündüklerini söylüyorlar. Aynı savı CHP’de aslında HDP’nin yüzde 10 barajını AKP seçmeninden alacağı oyla geçeceğini, geçmesi gerektiğini söylüyor. İki partinin de aslında savı doğru çünkü bölgelere göre işin rengi değişiyor. Nasıl mı?

HDP, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde geçen seçimlerde yüzde 10 barajını geçemediği için AKP bir çok milletvekili çıkarmıştı. Bu sene bu senaryonun olmayacağı düşünülüyor. Hal böyle olunca bu bölgede yaşayan muhafazakar kitlenin HDP’ye oy vereceğini ve AKP’nin oy kaybedeceği düşünülüyor.

Yine CHP aleyhine olan senaryoya göre HDP batıda aşırı sol seçmene seslenerek yüzde 1-2 oy alacağı düşünülüyor. Ne olursa olsun HDP’nin bir hedefi var ve büyük iki partiden belirli bir oranda oy almayı düşünüyor. Bu hedefe kitlenme durumunu ne yazık ki SP-BBP’de göremiyoruz.

Türk halkının partiden ziyade lidere oy verme alışkanlığı her seçimde giderek artıyor. Belki de bu seçimlerde AKP’nin en büyük oy kaybının bu yüzden olacağı düşünülüyor. O yüzden Ali Taran’lı CHP, Kılıçdaroğlu’nu lider olarak anlatmaya çalışıyor. Belgeseller çekiyor, bir karizma yaratmaya çalışıyor.

Yıllarca lidere değil partiye yatırım yapan HDP’de bu gerçeğin sonunda farkına vardı. Ve Selahattin Demirtaş’ı ortaya koydu. Ve doğru bir hareket yapmanın ödülünü ilk Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldı. Şimdi de genel seçimlerde başarıyı taçlandırmak istiyorlar. Demirtaş’ın söylemleri, ailesi ve bağlamasıyla çizdiği imaj batıda yükselen bir imaj olarak karşımıza çıkıyor. HDP doğuda, seçmenlerine sizdeniz mesajı verirken batıdaki sol seçmene “insani” özellikleri ön plana çıkartılıyor.

Yazının başlığında da yazdığım cümleleri İzmir sokaklarında sıkça duyuyorum. “Oyum HDP’ye değil, Demirtaş’a”. İzmirli milliyetçi, sosyal demokrat seçmen kendini HDP’ye oy veriyor değil Demirtaş’a veriyorum diyerek avutuyor. Kendini o şekilde rahatlatıyor!

Peki HDP 2015 genel seçimlerine nasıl hazırlanıyor?

HDP, 7 Haziran genel seçimlerinde yarışacak milletvekili adaylarını Ankara’da İnşaat Mühendisleri Odası’nda tanıttı. Seçim sloganını “Biz’ler Meclise” olarak belirleyen HDP, “Biz’ler HDP, Biz’ler Meclise“ adlı seçim şarkısını seçti.

Aday tanıtım toplantısına HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri de katıldı. 21 Nisan’da ise, HDP’nin kadınlar için ayrı, Türkiye geneli için ayrı olarak hazırlanan seçim bildirgesi İstanbul’da açıklanacak.

HDP’nin başarısının bütün ezilen halkların başarısı olacağını anlatan Demirtaş, şunları kaydetti:

“7 Haziran akşamı sandıklar açıldığında herkes, HDP’nin meşesinin yapraklarının, HDP’nin meşesinin yeşilinin, morunun, kırmızısının, sarısının muhteşemliği ile büyülensin istiyoruz. O akşam işçiler, köylüler, işsizler, kadınlar, yoksullar, gençler, memurlar, esnaflar, işverenler içlerine huzur dolmuş bir şekilde, ‘Evet artık bu ülkede bizler kardeş kavgasını bitirecek, bizler diktatörlük yöntemini ve dayatmasını sonlandıracak, bizler bu ülkede açlığı, yoksulluğu, işsizliği bitirecek güne başladık’ desinler. Seçim sonuçları bütün Türkiye’de aynı heyecanı yaratsın istiyoruz. Oy veren de vermeyen de o akşam huzurlu, mutlu olsun istiyoruz. HDP, bunu sağlayacak” dedi.

 

 

Dün izlediğim bir haberde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bağlamasıyla seçim şarkısını seslendirmek için stüdyoya girdiği söyleniyordu. Bu seçimler çok çetin geçecek, eskiden bütçemiz yok ne yapalım diyenlerin bugün en iyi kampanyaları yapanlar olması ne kadar ironik değil mi? Demek ki fikrin varsa paran az da olsa varsındır!

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com