Sosyal Medya

24th Ocak, 2016 | by Ozan İlginoğlu

0

Chief Digital Officer (CDO) ne kadar işletme bilgisine sahip olmalı?

Chief Digital Officer1Hemşerim, Chief Digital Officer (CDO) da ne ola ki! yazımda uzun uzadıya türkçe olarak Kıdemli Dijital Müdür (Yöneticisi) olarak çevirebileceğimiz mesleğin ne iş yaptığını anlatmaya çalışmıştım. Yazıyı yazdığımdan bu yana farklı mecralardan değişik yorumlar aldım. Özellikle de işletme eğitimi almış olmanın avantajı üzerine sorular soruluyor. Bunun üzerine bu konuda fikirlerimi yazmaya karar verdim.

Türkiye’nin ilk 100’e giren şirket yöneticilerine baktığımızda büyük çoğunluğunun sanılanın aksine işletme değil mühendislik eğitimi aldıklarını görüyoruz. Ayrıca ülkemiz en çok işletme eğitimi almış kitleyi barındırıp dünya çapında bilinen az markalara sahip. Bu kadar girizgahı işletme eğitimi almanın hem önemli hem de önemsiz olduğunu anlatmak için yaptım. İşin aslı alınan eğitimin niteliğinde gizli. Özellikle sosyal bilimler eğitimi almış kişilerde bu eksikliği daha fazla görüyoruz. Hangi eksiklik mi?

Sebep-sonuç ilişkisi kuramamak ve çözüm odaklı değil sorun odaklı çalışmak…

Bu fikre bir çok işletmede çalışmış birisi olarak söylüyorum. O yüzdendir başarılı CEO’lar bu ülkede mühendislik eğitimi almış insanlardan çıkıyor. Yanılan şey şu ki, üniversite eğitiminde hangi konuda olursa olsun hap bilgileri almak değildir. Önemli olan meziyet bilgiye nasıl ulaşacağını öğrenmekte yatıyor.

Üniversitelerin verdikleri eğitimler sıkça tartışılan bir konu. Özelliklede günümüzde neredeyse her gün güncellenen bilgiler ne kadar öğrencilere aktarılıyor? Üniversite size neyi vermeli?

İşte bu sorunun cevabı özel sektörede gizli. Gözünüzün önüne getirin bildiğiniz şirketleri ve yöneticilerini…

Tekrar CDO’lara dönersek;

Bu kişiler işletme yönetimini, pazarlamayı ve en önemlisi iletişim araçlarını çok iyi bilmemeliler. Özellikle bir iletişim mezunu olarak hep söylediğim cümle şudur. Bir iletişimci her şeyden biraz bilmeli ama hiçbir şeyi tam bilmemelidir. Zaten insan doğası gereği her şeyi tam bilemez…

Ama CDO’nun en önemli özelliği, sebep-sonuç ilişkisi kurması ve çözüm odaklılık olmalıdır. Ayrıca yeniliğe açık olmak, konuşmaktan çok dinlemeyi bilmesi vazgeçilmez bir özelliğidir.

İşletme mezunlarından iyi bir CDO olabilir mi? Tabiki de olabilir. Ya da mühendislerden, ya da işletmecilerden…

Sorun burada alınan eğitimin niteliğinde gizlidir. Yukarıdaki özelliklere sahip olmak için kendini geliştirmek zorundasın. Kimse size zorla bu vasıfları veremez. Kuru kuruya bir formül ile bunu nitelemek çok zordur. Ama sayıları sevmeyen insandan muhakeme beklemek zordur. Sayılar insana hayal kurmayı, hayal gücüyle yeni dünyalar kurmayı öğretir.

Kimseye zorla formül öğretmezsin burada bahsedilen sayısal zeka ile sözel zekanın eşit olmasında gizli. Eğer bir formül verilecekse en iyi CDO, sayısal ve sözel zekasını eşit miktarda kullanan insanlardır diyebiliriz.

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com