Reklam/Pazarlama

23rd Ekim, 2015 | by Ozan İlginoğlu

0

Dijital dünyada siyaset “dijital mitingler”de yapılıyor

dijital miting (2)Neredeyse 3 ayda bir seçim yapan bir ülke haline geldik. Hal böyle olunca vatandaş için seçimlerin anlamı pek kalmadı. Geliş gidiş bu süreç böyle devam ederse, eski Yunan şehir devletleri ile boy ölçüşür hale geleceğiz. Malum bu şehir devletlerinde her karar halk oyuyla yapılırmış. Ve demokrasinin beşiği olarak kabul edilen bu şehir devletleri ile hayatımıza temsilciler girmiş. Milletvekillerini bizlere armağan edenler yine onlar…
Bugün ise ”dijital mitingler” yapılıyor…

Seçmen kitlesi

Bu yazıyı yazma sebebim, Radikal’in radikalist bölümünde yer alan “1 Kasım’a doğru seçmenler için miting ne anlama geliyor?” oldu. Seçmen kitlesi her geçen yıl değiştiği gibi teknolojik imkanlar ile de seçimin boyutu değişiyor. Akıllı telefonlar yoluyla seçimleri yapmayı düşünen devletler var. Bir proje olarak anılsa da bu durum önümüzdeki yıllarda seçimlerin elektronik ortama tamamen taşınması bir nevi eski Yunan şehir devletlerine dönmemizin en büyük hayali. Her şey bir hayal ile başlamıyor mu zaten!

Radikalist’in bu yazısının sonunda bir de anket var. Ankete geçmeden önce giriş yazısını burada yayınlamak istiyorum.

Mitingler siyasetin vazgeçilmez bir parçası. Siyasi partilerin en önemli propaganda unsuru olarak yıllardır olmazsa olmaz bir noktadalar. Peki seçmen için miting ne anlama geliyor ve gerçekten sokaktaki vatandaş mitinglere gidiyor mu? Çevrenize baktığınızda eline bayraklarını almış, maça gider gibi desteklediği partinin düzenlediği mitinge giden kaç kişi görebiliyorsunuz? Daha önemlisi mitingin anlamı bu mudur?

Saat 13.20’de anketin gidişatı aklımdaki ile paralel şekilde ilerliyor.

anket miting

 

Ankete katılanların yüzde 58’i mitinglere “hayır, katılmayı da düşünmüyorum” demiş. Ancak yüzde 20’lik bir kesim “parti teşkilatı tarafından organize edilen mitinglerde bulundum” demiş.  Ve diğer cevaplar…

dijital mitingSonuçta dijital dünyanın gerçek dünyayı ele geçirdiği bu günlerde mitingler yeni nesil tarafında özellikle tercih edilmiyor. Partilerin sosyal medya hesapları üzerindeki paylaşımları ve kampanyaları daha tercih edilebilir ve takip edilebilir durumda. Her seçimde sosyal medya çalışmalarının artarak devam ettiğini görüyoruz.

Örneğin siyasi parti liderlerinin Türkiye’nin en büyük forumlarında soru ve cevap şeklinde “dijital miting” yapmaları buna bir örnek verilebilir. Yine milletvekili adaylarının “periscope” sayesinde gittikleri yerden canlı yayın yapmaları yine “dijital mitinge” örnek sayılabilir. Her seçim ile bu tarz çalışmaların giderek arttığını göreceğiz.

Klasik mitingler 1980 yılı öncesi köyden kente göçlerin olmadığı dönemin yıldızıydı. Çünkü Türkiye’de kentli nüfus yüzde 30’larda, kırsal nüfus yüzde 70’lerdeydi. Bugün durum tam tersine döndü ve kırsal nüfus yüzde 30’lardan giderek azalıyor. İnsanların siyasetçiler ile tokalaşması yüz yüze gelmesi tabiki de iletişimde paha biçilemez bir şeydir. Kim derse desin face to face (yüz yüze) iletişimin yerini bugünkü dijital dünya dolduramaz. Etkileşimin en yükse olduğu iletişim şeklidir. Çünkü insan sosyal bir varlıktır. Ama projeleri, A takımı sayesinde bu boşluğu bir bakıma dolduracak dijital kampanyalar yapılabilir.

Plan ve program ile yeni “dijital mitingler” organize edilebilir. Gelecek siyaset dünyasında yine mitinglerde ama bu sefer “dijital mitingler” de yatıyor…

 

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , ,


Yazar Hakkında



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top ↑

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com