Serbest

24th Temmuz, 2015 | by Ozan İlginoğlu

12

hepsiburada.com hesabınız hacklendiğinde başınıza ne gelir?

Uzun yıllardır elektronik ticareti kullanan insanlardan biriyim. Hatta çevremdeki kişiler bu alışveriş tarzına inanmazken sanal kredi kartı ile alışveriş etmeye devam ediyordum. Malum işim gereği de “internet” tabanlı her şeyi yakınen takip ederim.

Peki bu alışveriş nasıl hepsiburada.com’a gelecek. Hikayemiz şöyle başlıyor ve umulmadık şekilde bitiyor. Müşteri memnuniyeti zordur buna eyvallah ama müşteri sana bir adım geliyorsa sende iki adım geleceksin!

Kişisel güvenlik

14 Temmuz günü telefonuma bir mesaj geldi. Şu numaralı kargonuz yola çıkmıştır. Önce pek önemsemedim ama sonra hesabımı kontrol etmeye karar verdim. Yıllardır en önemli mail adreslerimi kesinlikle hotmail.com uzantılı yapmamaya gayret ederim. Bu kişisel güvenlik önlemim beni bugüne kadar hiç yanıltmadı. Ama hepsiburada.com’da kullandığım tek hotmail uzantılı hesap. Ve kredi kartlarını sisteme kaydetmediğim ve hayrata benim adıma birisi alışveriş yapacağına inanmadığım için bu mail adresini de hiç değiştirmiyordum. Alışveriş sitesinin sistemine girdiğimde aşağıda görüntüsünü paylaştığım tablo ile karşılaştım.

Benim hesabım üzerinden Mesut…, neredeyse 2000 TL’lik ekran kartı siparişi verilmişti. Hemen adres satırına baktığımda Derik – Mardin olduğunu görülüyordu. Hiç aklıma gelmeyen senaryo uygulanmıştı. Güvenliği düşük hotmail adresim ile hepsiburada.com internet sitesi açığından girilmiş, hesabım paravan olarak kullanılmıştı. Büyük ihtimal çalıntı olan kredi kartı ile alışveriş yapılıyor, en hızlı sipariş süreci seçilerek operasyon tamamlanmak isteniyordu. Şimdi bazılarınız kardeşim mail güvenliğini sen sağlayacaktın diyebilir. Ama yaptığım inceleme sonucu mail hesabıma girilmemişti. Sadece mail adresime ulaşılıp farklı şifrem olmasına rağmen hepsiburada.com açığından yararlanılmıştı. Bu durumda yapılması gerekenleri yapmaya başladım. Öncelikle yola çıkacak olan siparişi iptal ettim.

Sonra önce her ihtimale karşı mail şifremi sonrasında da hepsiburada.com mail ismini ve şifremi değiştirdim. Akabinde de müşteri temsilcisini telefon ile aradım. Temsilciye bu durumu anlattığım anda, müşteri temsilcisi aynı kredi kartı ile bir çok hesaptan alışveriş yapıldığını söyledi. Ve iptal ettiklerini, başkasının mağdur olmaması adına yapılan için teşekkür etti. Ve ona da üzerine basa basa mail adresimi ve şifresini değiştirdiğimi söyledim. Ve yine bir bilgi gerekirse sistemde tanımlı olan telefondan ulaşabileceklerini belirttim.

Mail adresi yanlış mı?

Üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmesinden sonra bugün hepsiburada.com alışveriş sitesine girmek istedim ama giremedim. Önce mail adresini yanlış yazdığımı düşündüm sonra şifreyi filan derken 15 dakika mücadele ettim. Sorumlu bir kişi olarak müşteri temsilcisini aradım ve durumu izah ettim. Ve beklenen süper cevap!

Hesabınız güvenlik nedeniyle kapanmış, siz yeni kullanıcı olarak tekrar kayıt yaptırmanız gerekiyor.

Bu durumdan neden benim haberim olmadı sorusuna cevap yok.

Bugüne kadar 10000 TL’nin üzerinde alışveriş yaptığım, içinde kullanmadığım ödüllerin ve geçmiş kayıtların olduğu hesap. Benim mail adresimi ve şifremi değiştirmeme rağmen bana sorulmadan silinmişti. Bu konuda ne email ile ne de telefon ile bilgilendirilmiştim. Ve benden istenilen yeniden sıfır müşteri olarak kayıt olmamdı. Milyonların döndüğü bir sitenin güvenlik açığını kapatmak için uyguladığı amatörlüğü görüyor musunuz?

Bataklığı kurutmak yerine sivrisinek öldürmek!

Müşteri temsilcisine şu soruları sordum.
1- Neden bana haber verilmedi?
2- Ben size yardım etmek adına bu kadar emek harcıyorum bir olayın önüne geçiyorum ve sizden ödül olarak hesabımın kapatılmasını alıyorum. Doğru mu?
3- Sizin yönlendirici olmanız gerek yeni hesap açmak dışında başka yöntem var mıdır?
4-Kazandığım hediye vb. ne olacak?

Bu soruların cevabı için müşteri temsilcisi hiç yorulmadı. Bilmiyoruz yeniden hesap açın demek oldu.

Hani parayla yurt dışına gidip, bazı belgeleri alıp ağzını yaya yaya elinde nescafe eşliğinde “Customer Relationship Management” (Müşteri İlişkileri Yönetimi) diyen müdür arkadaşlarımız var ya, şirkete önerdikleri yönetim buymuş, onu öğrenmiş olduk.

Bende o müşteri temsilcisine yeni hesap açmayacağımı, çok kötü bir iletişim tarzları olduğunu bu konuyu sosyal medya hesaplarında dile getireceğimi söyleyip kapattım.

Bu yazıdan ne öğrendik?

– Benim pazarcı Halime teyzemin müşteri ilişkileri yönetimi milyon dolarlık şirketlerden daha başarılı,

– Sorun çözücü personel eksikliğimiz her yerde,

– Tüketici kraldır reklamlarda, gerçek hayatta ne halin varsa gör,

– Kriz alerjimiz var, sorun olduğunda çözmek yerine kaçmayı seviyoruz.

Peki Google’da “Hepsiburada.com hacklenme” yazdığınızda karşınıza kaç sayfa bilgi çıkıyor biliyor musunuz?

Her şey sadece para mıdır?

Ekşi sözlükte konu başlığı altında yazılanlara bakmak ister misiniz?

Not: Bu yazı sonrası bizzat telefon ile aranarak bilgilendirildim. Markanın çözümü ve yaşanılanları yazdığım yazıyı okumak için tıklayın…

Yeni yazıları ilk sen okumak istersen aşağıya e-posta adresini yazman yeterli.

Facebook Yorumu

yorum

Tags: , , , , , , , , , , ,


Yazar Hakkında



12 Yorum hepsiburada.com hesabınız hacklendiğinde başınıza ne gelir?

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

      Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

      Back to Top ↑

      WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com